Erdogan: Došlo vreme da se Aja Sofija preimenuje u džamiju

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Mar.2019, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Došlo vreme da se Aja Sofija preimenuje u džamiju

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je da postoji mogućnost da bivšu crkvu Svete Sofije u Istanbulu, koja je trenutno muzej, preimenuje u džamiju.

On je u emisiji televizije A Haber sinoć rekao da je "došlo vreme" da bivša bazilika postane džamija.

Erdogan je takođe ocenio da je transformacija crkve u muzej "bila velika greška".

"Njen status muzeja biće povučen… Aja Sofiju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zvaćemo džamijom", poručio je Erdogan.

Prema ranijim najavama, postoji mogućnost da Aja Sofija bude preimenovana u džamiju posle lokalnih izbora zakazanih za 31. mart.

Vizantijska crkva Svete Sofije je sagrađena 537. godine, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, za vreme Otomanskog carstva. U vreme politike sekularizacije Turske koju je vodio predsednik Kemal Ataturk, Aja Sofija je 1935. pretvorena u muzej.

Aja Sofija se nalazi na spisku svetske kulturne baštine Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESCO).

Grčka je ranije u nekoliko navrata izrazila negodovanje najavama o promeni statusa Svete Sofije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.