Erdogan: Cilj Turske je energetska nezavisnost

Izvor: B92, 11.Feb.2024, 10:22

Erdogan: Cilj Turske je energetska nezavisnost

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je ta zemlja na putu da postane energetski nezavisna.

"Odlučno i hrabro sprovodimo korake koji će garantovati energetsku bezbednost Turskoj. Naš najvažniji cilj je postizanje potpune energetske nezavisnosti", rekao je Erdogan, prenela je Anadolija.

On je dodao da je dnevna proizvodnja na naftnoj bušotini, na planini Gabar na jugoistoku zemlje, premašila 35.000 barela.

"Štaviše, ta se brojka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz dana u dan povećava. Cilj nam je da povećamo dnevnu proizvodnju u Gabaru na 100.000 barela do kraja 2024. godine. Kako se tamna senka terorizma bude sklanjala s našeg regiona istočne i jugoistočne Anadolije, naći ćemo mnogo više, ako bog da", naveo je Erdogan.

Erdogan je krajem 2022. godine rekao da je Turska otkrila 150 miliona barela neto rezervi nafte na planini Gabar na jugoistoku zemlje, u vrednosti od 12 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.