Erdogan: Auto put BG-Sarajevo - kao gde sam rođen

Izvor: B92, 20.Maj.2018, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan: Auto put BG-Sarajevo - kao gde sam rođen

Sarajevo -- Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović razgovarali su u Sarajevu o nizu značajnih pitanja za saradnju.

Jedna od glavnih tema je bila i izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo - Beograd, o čemu je potpisano pismo o namerama.

Izetbegović je na zajedničkoj konferenciji za novinare saopštio da su nadležni ministri potpisali pismo o namerama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje se odnosi na izgradnju te saobraćajnice.

To pismo o namerama će, najavio je, biti predočeno javnosti, a nakon potpisivanja sa predsednikom Erdoganom i najbližim saradnicima konkretizovana su neka pitanja poput pitanja modela i dinamike izgradnje ove saobraćajnice.

Izetbegović je rekao i da fizibiliti studija nije baš najoptimističnija kada je u pitanju južni krak autoputa, pa će se, kako je rekao, najverovatnije ići na varijantu “brzog puta”.

Rekao je da je dogovoreno da se već na leto raspiše tener, koji će odrediti graditelje autoputa.

Erdogan je podsetio da je izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo - Beograd ukjučen trojni mehanizam Srbje, BiH i Turske, a njegova izgradnja će, istakao je, imati posean značaj i predstavljaće pravi “put mira”

Šef turske države je kazao da je otežavajuća okolnost za gradnju puta infrastruktura i geografski položaj, te da će buduća saobraćajnica imati veliki broj tunela i mostova.

Primetio je da predeli u BiH kroz koje treba da prođe trasa autoputa dosta liče na Crnomorsku regiju, gde je on rođen, ali, dodao, je ova u BiH je kompleksnija.

“Kada se okonča taj projekat ceo Balkan će imati korist i zadovoljstvo. Sam projekat će sebe isplatiti”, rekao je Erdogan.

Govoreći o investicijama, turski predsednik je kazao da je projektovani nivo od tri milijarde evra, te da će biti neophodna i podrška EKSIM banke.

Prema njegovim rečima, direktna investicija će biti između 15 i 20 odsto, dok će ostalo biti kredit.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.