Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Avg.2018, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomija Turske u padu: SAD gura Turke pravo u bankrot?

Lira je pala na istorijski minimum prema dolaru

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovo je pozvao sunarodnike da razmene dolare i evre za liru i podrže nacionalnu valutu, koja je u slobodnom padu usled neizvesnosti i zabrinutosti zbog pogoršanja odnosa Ankare sa SAD.

Pročitajte i:

Erdogan je u takođe obraćanju pristalicama u gradu Unje na severoistoku Turske kritikovao Sjedinjene Američke Države, navodeći da je šteta što su one izabrale >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Endrjua Bransona, američkog pastroja, kome se sudi u Turskoj po optužbi za terorizam, umesto svog strateškog NATO partnera Ankare.

Slučaj Bransona, čije oslobađanje je tražio američki predsednik Donald Tramp, trenutno najviše opterećuje odnose Vašingtona i Ankare.

Takođe, Turska nije zatražila finansijsku pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), saopštila je portparolka MMF-a Randa Elnagar.

- Nismo dobili indicije od turskih vlasti da razmišljaju o zahtevu za finansijsku pomoć - izjavila je ona.

Ona je takođe odbila da komentariše oštar pad vrednosti turske lire, rekavši da MMF ne komentariše valute na dnevnom nivou.

Turska lira pala je danas na istorijski minimum prema dolaru, nakon izveštaja da je Evropska centralna banka zabrinuta zbog izloženosti evropskih banaka situaciji u Turskoj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.