ERDOGAN UDARIO NA ZAPAD! Besneo zbog ofanzive Izraela, pa pomenuo i Rusiju

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Okt.2023, 19:25

ERDOGAN "UDARIO" NA ZAPAD! Besneo zbog ofanzive Izraela, pa pomenuo i Rusiju

On je poručio da njegova zemlja nikada neće odobriti da Izrael čini zločine.

Sve strane u palestinsko-izraelskom ratu trebalo bi da obustave vatru, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, pozivajući na hitan prekid vatre.

Erdogan je u obraćanju na sastanku parlamentarne grupe Stranke pravde i razvoja (AK) u Ankari izjavio da je pre 7. oktobra, kada je izbio sukob, planirao da poseti Izrael, ali je potom otkazao takve planove, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prenela je Anadolija.

On je poručio da njegova zemlja nikada neće odobriti da Izrael čini zločine.

Skoro polovina ubijenih u izraelskim napadima na Gazu do sada su deca, što pokazuje da je cilj planska brutalnost da se počine zločini protiv čovečnosti, ocenio je Erdogan.

On je istakao da oni koji su se, u ratu Rusije protiv Ukrajine, "zalagali za svet", sada ćute o "masakru" u Gazi, što je, kako je rekao, "najkonkretniji izraz licemerstva".

Erdogan je optužio države van regiona Bliskog istoka da su samo "dolile ulje na vatru" pružanjem podrške Izraelu, dodajući da će SAD, takođe, biti na gubitku, jer ne žele da se pravedno vlada svetom.

Kritike Turske prema nepravednoj strukturi Saveta bezbednosti UN ponovo su potvrđene najnovijim dešavanjima, dodao je predsednik Turske i podsetio da je jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti uložila veto na rezoluciju o prekidu vatre na Bliskom istoku.

Erdogan je ponovio svoj poznati slogan za reformu UN, poručivši: "Svet je veći od pet", aludirajući na pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta, navela je agencija.

- Izraelski napadi na Gazu su za one koji ih izvode i za one koji ih podržavaju znak stanja koje ukazuje na ubistvo i mentalnu bolest - dodao je on.

Erdogan je, takođe, kazao da "Hamas nije teroristička organizacija", već grupa "oslobodilaca i mudžahida" (boraca) koji se bore da zaštite svoju teritoriju i ljude.

- Zajedničko delovanje islamskih zemalja dovelo bi najprie do primirja, a potom do trajnog mira na Bliskom istoku - smatra je on.

Jevrejski narod dobro zna da je Turska jedina zemlja koja je stolećima bez antisemitizma, dodao je Erdogan.

- Pozivam sve zemlje sa razumom i savešću da izvrše pritisak na Netanijahuovu (izraelski premijer Benjamin) vladu da vrati državu Izrael zdravom razumu - istakao je on.

Erdogan je poručio je da je Turska spremna da bude jedan od garantora mira za palestinsku stranu, sa svojim humanitarnim, političkim i vojnim kapacitetima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.