ERDOGAN U OBRAČUNU SA ZAPADOM: Autokrata preti Evropi stotinama hiljada Turaka u emigraciji

Izvor: Press, 13.Mar.2017, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ERDOGAN U OBRAČUNU SA ZAPADOM: Autokrata preti Evropi stotinama hiljada Turaka u emigraciji

Na udaru Erdoganovih "tirada", našle su se Holandija, Nemačka, Francuska, Danska, ali i Zapad uopšte
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji vodi kampanju za referendum 16. aprila, kada će se odlučivati o proširenju predsedničkih ovlašćenja, u nedjelju popodne optužio je Holandiju da se ponaša kao "banana republika", a Evropu prozvao zbog "ćutanja".

Erdogan nastoji da putem svojih >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ministara lobirai kod brojnih Turaka, koji žive i rade u evropskim državama, da se odazovu na referendum o promeni turskog Ustava, međutim vlasti nekoliko zemalja su zabranile takve skupove, a Holandija je sprečila dolazak dva turska ministra, što je izazvalo diplomatsku krizu.
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD 

"Pozivam sve međunarodne organizacije u Evropi i drugde da nametnu sankcije Holandiji", rekao je Erdogan u nedelju na skupu blizu Istanbula i dodao "Je li Evropa nešto rekla? Nije. Zašto? Jer vrana vrani oči ne kopa. Holandija se ponaša kao banana republika". 

Turski predsednik i ranije je kritikovao holandske vlasti za ponašanje koje podseća na "nacizam i fašizam", pošto je Holandija u subotu ispratila do granice Ministarku za porodicu Fatimu Betul Sajan Kaju, a nešto ranije sprečila je sletanje aviona kojim je trebalo da doputuje turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.
 
View image on Twitter


  Follow
Newsweek Srbija @NewsweekRs

#NewsweekSrbija PREDSTAVLJA Erdoganovi demoni: U koži političara koji ne veruje nikome https://goo.gl/4yCYrz 
8:36 PM - 2 Feb 2017
    Retweets     likes




Holandski premijer Mark Rute u nedelju je pozvao na smirivanje napetosti, ali Erdogan je na takvu ponudu uložio prigovor.

"Vi još niste platili cenu da biste govorili o popravljanju odnosa s Turskom", grubo je odgovorio Erdogan pred hiljadama svojih pristalica. "Još morate da objasnite vašu drskost", dodao je i poručio "Mi smo strpljivi, ali naš će odgovor biti oštar".

U nedelju ujutro turski zvaničnici nakratko su zamenili holandsku zastavu turskom na konzulatu u Istanbulu. Den Hag je zatim uložio protest turskim vlastima koje su obećale istragu incidenta.

"Doživeli smo nehumano i nemoralno ponašanje", rekla je novinarima ministarka Kaja koju je na aerodromu Ataturk u Istanbulu dočekala masa s turskim zastavama.

Erdogan je već optužio Zapad za islamofoboiju i nacizam pa je pozvao međunarodne organizacije da nametnu sankcije Holandiji.


Foto: Angela Merkel i Redžep Tajip Erdogan; Autor: AP


Dešavanja u Holandiji su samo kap koja je prelila čašu. Još ranije slične skupove su otkazale Nemačka i Austrija. Ali, u ovom ratu stvari bi se lako mogle oteti kontroli, a Turska ima itekako jak adut u ruci. Podsetimo, od prošle godine na snazi je sporazum između EU i Turske o migrantima, po kojem veliki broj izbeglica i migranata s Bliskog istoka ostaje u Turskoj. Mevlut Čavusoglu je rekao kako bi sporazumi s EU, uključujući i dogovor o migrantima, mogli biti pod znakom pitanja ukoliko EU ne implementira viznu liberalizaciju za Tursku. Kriza koja je u međuvremenu eskalirala, još je ozbiljnija. 

Turska trentutno na svojoj teritoriji, u zamenu za milijarde evra, drži milione migranata i izbeglica. Erdogan je već više puta EU pretio puštanjem migranata u Evropu, a ako bi to zaista učinio, teško je i zamisliti kakav bi to uticaj imalo na Evropsku uniju.

Holandiju u sredu očekuju izbori, a ankete govore da Rute i antiislamski desničarski kandidat Gert Vilders vode vrlo tesnu trku. Rute je zabranu održavanja turskih skupova i učešće turskih ministara na njima obrazložio pretnjom za javni red i mir. U Holandiji živi oko 500.000 turskih imigranata i njihove dece, a većina ima dvojno državljanstvo i mogu glasati u obe zemlje.

U glavnom gradu Švedske je vlasnik dvorane koja je trebalo da ugosti skup s zvaničnikom iz turske vladajuće stranke poništio ugovor o zakupu, ne obrazloživši svoju odluku. Skupove su takođe zabranile i Nemačka i Austrija.


Foto: Mark Rute; Autor: Reuters


U petak je nemački ustavni sud saopštio da se turski vladini zvaničnici ne mogu pozivati na nemačka ustavna prava kako bi ušli u zemlju radi političkih nastupa. Ta je odluka objavljena dok jačaju napetosti jer su u Nemačkoj otkazani turski skupovi podrške referendumu.

U sukob na relaciji Turska - Holandija uključili su se i Francuzi i Danci, a time se kriza dodatno proširila. 

Francuski ministar Žan-Mark Ajraul pozvao je na "smirivanje" diplomatske krize.

"Povodom trenutnih napetosti između Turske i nekoliko članica Evropske unije, Francuska poziva na smirenje. Takođe poziva turske vlasti da se izbegnu ekscesi i provokacije", poručio je ministar. "Neophodno je pokazati odgovornost i izbeći beskorisne polemike", dodao je.


Foto: Reuters, Binali Jildirim


Ipak, potez danskog premijera Larsa Rasmusena u Ankari će sasvim sigurno smatrati uvredom. On je, naime, svom turskom kolegi Binaliju Jildirimu rekao kako bi bilo najbolje da ne dolazi u službenu posetu. 

"Ta poseta ne bi se mogla odvijati, a da pritom zanemarimo trenutne turske napade na Holandiju. Predložio sam turskom kolegi da odloži naš sastanak", napisao je danski premijer u saopštenju.

Nešto pre toga Erdogan se obrušio i na Zapad uopšte. "Zapad je jasno pokazao svoje pravo lice poslednjih nekoliko dana. To što smo videli... jasno pokazuje islamofobiju... Rekao sam da sam mislio da je nacizam završen, ali nisam bio u pravu. Nacizam živi na Zapadu", istakao je.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

ERDOGAN GRMI Holandija i Nemačka su BANDITSKE DRŽAVE, izvinjenje nije dovoljno!

Izvor: Blic, 14.Mar.2017, 14:49

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas u Ankari da će pozitivan odgovor građana na referendumu, koji će u aprilu biti održan u toj zemlji o proširenju predsedničkih ovlašćenja, biti "najbolji odgovor neprijateljima Turske", a Nemačku i Holandiju je nazvao "banditskim državama"...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.