Država priprema nove mere za dedolarizaciju

Izvor: B92, 10.Apr.2023, 09:20

Država priprema nove mere za dedolarizaciju

Centralna banka Turske (CBRT) je 7. aprila objavila najnovije mere dedolarizacije zbog pada vrednosti lire.

Udeo hartija od vrednosti koje banke moraju da imaju ako njihovi depoziti u lirama iznose između 50 i 60 odsto povećan je s dva na sedam postotnih bodova, prenosi SEEbiz.

Centralna banka nedavno je nagovestila da će dodatno ojačati svoju politiku finansijske stabilnosti, s obzirom na stalnu potražnju za čvrstom valutom i rastuće prinose na obveznice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i kredite.

Prema turskim novinama Daily Sabah, lira je nedavno blago oslabila u odnosu na dolar i stabilna je u poslednjih nekoliko meseci. Na dan 7. aprila jedan dolar iznosio je 19,25 lira. Domaća valuta prošle godine je izgubila 30 odsto vrednosti prema dolaru, odnosno 44 odsto u 2021. godini.

Centralna banka takođe je objavila da će se dodatnih pet posto obavezne rezerve u lirama primeniti na devizne depozite ako je ukupni depozit banke manji od 60 odsto.

Nadležna tela utvrdila su nekoliko koraka za dedolarizaciju, tj. kako podstaći građane na štednju u lirama, garantujući naknadu za gubitke zbog pada vrednosti domaće valute.

Pročitajte više:

Rublja pala na 11-mesečni minimum prema dolaru

Zbogom dolaru

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Turska podstiče "dedolarizaciju" i poziva građane da štede u lirama

Izvor: Kamatica.com, 10.Apr.2023

Centralna banka Turske (CBRT) objavila je najnovije mere dedolarizacije zbog pada vrednosti lire..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.