Drama u Turskoj ušla u peti dan: Speleologu pozlilo, zarobljen u pećini FOTO

Izvor: B92, 07.Sep.2023, 17:16

Drama u Turskoj ušla u peti dan: Speleologu pozlilo, zarobljen u pećini FOTO

U Turskoj je u toku akcija više od 170 spasilaca koji pokušavaju da spasu speleologa iz SAD zarobljenog na dubini većoj od 1.000 metara u pećini na jugu zemlje.

Kako prenose mediji, njemu je pozlilo tokom međunarodne ekspedicije.

Mark Diki (40) je zarobljen od subote, a ne može sam da napusti pećinu Morca u planinama Taurus u provinciji Mersin zbog gastrointestinalnog krvarenja, saopštilo je Evropsko udruženje za spasavanje iz pećina.

U saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ističe da je Diki "visoko obučen speleolog" i da je i sam spasilac, prenosi AP, navodi Tanjug.

Dodaje se da je dobro poznat po učešću u mnogim međunarodnim ekspedicijama i da je sekretar lekarske komisije tog udruženja.

Diki je bio u ekspediciji koja je mapirala sistem pećine Morca duboke 1.276 metara za Udruženje Anadolijskih speleoloških grupa (ASPEG) pre nego što se razboleo na oko 1.000 metara dubine.

Turska agencija za pomoć u katastrofama AFAD i spasilački tim UMKE rade sa turskim i međunarodnim speleolozima na planu da se Diki izvuče iz pećinskog sistema.

Jusuf Ogreneček iz Speleološke federacije Turske rekao je za AP da se Dikijevo stanje stabilizovalo i da je dobrog raspoloženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.