Dobili dozvolu: Rusi grade još jedan blok u nuklearnoj elektrani u Turskoj

Izvor: B92, 08.Sep.2019, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobili dozvolu: Rusi grade još jedan blok u nuklearnoj elektrani u Turskoj

Moskva -- Rosatom je dobio osnovnu licencu za izgradnju drugog energetskog bloka nuklearne elektrane Akuja, saopštio je predstavnik te ruske državne korporacije.

Krajem 2018. godine turska Agencija za atomsku energiju izdala je takozvanu ograničenu dozvolu za izgradnju drugog bloka nuklearne elektrane Akuja u Turskoj. To je bio preliminarni dokument, koji je omogućio početak izgradnje objekata za budući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << energetski blok, bez instaliranja reaktora.

Izgradnja prvog energetskog bloka počela je u aprilu prošle godine. Projekat nuklearne elektrane Akuja obuhvata četiri energetska bloka sa ruskim reaktorima VVER1200, generacije 3+, sa takozvanim "postfukušima" standardima bezbednosti, prenosi Sputnjik.

Pokretanje prvog bloka planirano je za 2023. godinu, a potom bi svake sledeće godine trebalo da bude pušten u rad još po jedan blok, a vrednost projekta je oko 20 milijardi dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.