Đaci tehničke škole u Vladičinom Hanu na praksi u turskoj kompaniji

Izvor: RTS, 10.Jun.2019, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đaci tehničke škole u Vladičinom Hanu na praksi u turskoj kompaniji

Tehnička škola u Vladičinom Hanu je uvela smer industrijski mehaničar. Sada školuju drugu generaciju učenika. Sarađuju sa turskom kompanijom "Teklas", u kojoj đaci tokom školovanja imaju praktičnu obuku.
Pre tri godine otvoren je pogon kompanije "Teklas" u Vladičinom Hanu, oko 600 radnia proizvodi auto-delove. Tu se obučavaju i učenici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tehničke škole, po dualnom sistemu obrazovanja. Stefana Dimčić je završna godina, na praksi je devet meseci.

"Kad završim školu, planiram ovde da ostanem, da počnem da radim, sviđa mi se posao. Kolege su super, dobri su prema meni", kaže Stefana Dimčić, učenica Tehničke škole u Vladičinom Hanu.
Među dvadesetoro đaka koji u Teklasu primenjuju naučeno u školi su i Saša i Uroš.
"Održavam mašine i pomažem majstorima. Čistimo, podmazujemo mašine, sve", navodi Saša Stojilković, učenik Tehničke škole, a njegov drug Uroš Petković dodaje: "U magacinu radim, tamo se istovara, to je magacin za creva. Brzo sam naučio, nije mnogo komplikovano."
"Za oko 5 godina videćemo rezultate. Obrazovanje traje i ne može odmah da se vidi, treba se potruditi. Želimo biti konstantni i nastaviti saradnju sa školama", kaže Fikret Ajnibal, direktor "Teklas Automotive Srbija".
U prvoj godini školovanja đaci imaju praktične vežbe na industrijskom robotu u školi, u drugoj i trećoj godini praksu u preduzeću.

"Od ponedeljka do četvrtka imamo nastavu u školi, petkom smo u radionici. Svidelo mi se jer imam više vremena za sebe" navodi učenik Veljko Stevanović.
"Iako sam devojčica, moramo da radimo sve što i dečaci. Rasturamo stege, radimo tamo oko struga. Nije mi teško, sve mi je zanimljivo", navodi učenica Anita Antić.
"Od 2019/2020. školske godine kreće primena Zakona o dualnom obrazovanju koji obavezuje kompanije da decu plaćaju za taj rad, da im obezbede prevoz, topli obrok", najavljuje Slađan Đorđević, direktor Tehničke škole u Vladičinom Hanu.
Tehnička škola u Vladičinom Hanu ove godine akreditovala je još jedan smer po dualnom sistemu obrazovanja - operater za izradu nameštaja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.