Dan za pamćenje

Izvor: Megafon.co, 15.Avg.2018, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan za pamćenje

Prvo su se upoznali sa životinjama, a onda se i okušali u jahanju. Nekima je prvi put, a nekima je omogućilo da prevaziđu strah – „Kada je trebalo da pređem iz Irana u Tursku, jahao sam konja. Tada sam, nažalost, pao sa konja i slomio nogu i do danas imam probleme zbog toga“, priča Ahmed iz Avganistana.
Ali to ga nije sprečilo da se suoči sa strahom i provede lep dan – „Ovo je super! Naši dani se uglavnom ponavljaju, svi liče jedan na drugi >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << i jako nam je bitno da imamo priliku da ponekad izađemo iz takve sredine. Zato nam je drago što smo došli ovde, da se oslobodimo tog stresa koji se nakupio.“
Migrantske porodice privremeno smeštene u Prihvatnom centru „Divljana“ u opštini Bela Palanka posetile su Konjički klub „Čegar“ u Niškoj Banji u organizaciji Međunarodne organizacije za migracije (IOM), a u okviru „Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji“. Kako je sve to izgledalo, pogledajte u videu ispod.
„Neki od migranata privremeno borave u centru više od godinu dana. Oni žive u neizvesnosti kada je reč o njihovoj budućnosti, egzistenciji, dostizanju konačnog odredišta. U takvim okolnostima, veoma je važno da osete razumevanje i podršku koju im pružamo. Zbog toga im jedan ovakav dan van prihvatnog centra znači mnogo, naročito deci“, kaže Ivana Ćurko Anić iz Komesarijata za izbeglice i migracije.
Šerifa iz Avganistana u Srbiji je već 3 godine – „Ljudi u Srbiji su jako fini, jako su gostoljubivi, vole Avganistance i svako ko nas poseti uvek nas pita – šta vam treba, da li vam nešto fali da vam obezbedimo i mi se zahvaljujemo. Mogu da kažem da već godinu dana moja deca ovde idu u školu, jako je dobro i uče razne stvari i oni bi voleli da nastave svoje školovanje“.
Inače, prema izveštaju UNHCR od 5. avgusta, u Srbiji se nalazi oko 3,600 izbeglica, tražilaca azila i migranata.

Novinar, kamera, montaža: Sonja Urošević
Muzika: Sunspots – Jeremy Blake
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.