Izvor: RTS, 13.Jul.2020, 08:22

Crna Gora slavi Dan državnosti, čestitka od Pompea

Dan državnosti slavi se u spomen na 13. jul 1878, kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu dobila međunarodno priznanje kao nezavisna država i na Trinaestojulski, opštenarodni ustanak 1941. Američki državni sekretar Majk Pompeo uputio je čestitke povodom Dana državnosti.
Vojska Crne Gore je, povodom 13. jula - Dana državnosti, izvršila počasnu artiljerijsku paljbu sa platoa brda Gorica u Podgorici. 

Berlinski kongres, koji je trajao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od 13. juna do 13. jula, sazvan je na inicijativu Austrije, uz iznuđeni pristanak Rusije i saglasnost Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke i Turske, radi revizije Sanstefanskog ugovora, prenosi portal RTCG.
Premda je i Sanstefanskim mirom, zaključenim u martu iste godine, Crna Gora tretirana kao samostalna država čija je teritorija trebalo da se uveća znatnije nego što je to određeno Berlinskim ugovorom, na Kongresu je definitivno međunarodno potvrđen njen državni suverenitet, zahvaljujući dugoj oružanoj i političkoj borbi crnogorskog naroda za očuvanje nezavisnosti i slobode.
Trinaestojulski ustanak 1941, nakon odluke Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru o pružanju otpora okupatoru, koja je donesena u Stijeni Piperskoj, buknuo je u Crnoj Gori kao akt otpora i pobune crnogorskog naroda protiv fašizma.
Bio je to prvi masovni ustanak u porobljenoj Evropi. Slobodarskim duhom podstakao je buđenje i pokretanje otpora fašizmu na jugoslovenskim i evropskim prostorima.
Američki državni sekretar Majk Pompeo uputio je čestitke povodom Dana državnosti.
"Građanima Crne Gore želim dobro zdravlje i sreću", navodi se u čestitki.
Francuski filozof Žan Pol Sartr ocenio ga je veličanstvenim događajem evropske istorije 20. vijeka i kazao da je usmerio čovečanstvo kojim putem treba da ide.
Prema novom Zakonu o državnim praznicima, 13. jul je u Crnoj Gori prvi put slavljen kao Dan državnosti 2005, za razliku od ranijih godina kada je to bio Dan ustanka crnogorskog naroda u Drugom svetskom ratu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crna Gora obilježava Dan državnosti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Jul.2020

Crna Gora danas obilježava Dan državnosti, kao znak sjećanja na 13. jul 1878. godine kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na 13. jul 1941. godine kada je počeo ustanak protiv fašizma. Zbog epidemiološke situacije, neće biti organizovane uobičajene svečanosti...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Crna Gora danas obeležava Dan državnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2020

Crnogorski predsednik Milo Đukanović položio je danas venac na Spomenik Partizanu na brdu Gorica povodom 13. jula, Dana državnosti, a građanima je čestitkom poručio da Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana...U saopštenju koje je iz Kabineta Đukanovića...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.