Četiri godine od POKUŠAJA PUČA u Turskoj: Erdogan obeležio Dan demokratije i nacionalnog jedinstva (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jul.2020, 14:24

Četiri godine od POKUŠAJA PUČA u Turskoj: Erdogan obeležio Dan demokratije i nacionalnog jedinstva (FOTO)

Ne bi oklevali da ubiju predsednika, da su bili dovoljno jaki

Na današnji dan pre četiri godine u Turskoj je izvršen pokušaj državnog udara, za koji je zvanična Ankara optužila organizaciju FETO sveštenika Avdulaha Gulena, koji je u egzilu u SAD, a predsednik Redžep Tajip Erdogan je tim povodom izjavio da bi teroristi tada u potpunosti srušili vlast da su bili dovoljno jaki za to.

- Da su bili dovoljno jaki, budite sigurni da ne bi oklevali da ubiju predsednika, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << premijera i sve izabrane zvaničnike ove zemlje - kazao je Erdogan na skupu u parlamentu povodom četvrte godišnjice neuspelog pokušaja puča, odnosno povodom Dana demokratije i nacionalnog jedinstva.

Turski predsednik jen položio je danas venac na spomen obeležje u okviru predsedničkog kompleksa, posvećen žrtvama pokušaja puča pre četiri godine. Zajedno sa njim, vence su položile njegove pristalice koje su se borile protiv puča.

Predsednik Skupštine Turske Mustafa Sentop izjavio je da je spomenik tada poginulim borcima podignut ispred turskog parlamenta u znak sećanja na hrabre heroje koji su se suprotstavili pučistima.

Anadolija podseća da je pokušaj državnog udara kojeg su, navodi se, teroristi FETO-a izveli u Turskoj, osujećen i sprečen nakon što je narod Turske na poziv predsednika Erdogana hrabro izašao na ulice i trgove i branio demokratiju i domovinu od pučista.

FETO i njegovi članovi, navodi se, infiltrirani u vojsku, policiju i druge institucije su tokom krvavog pokušaja vojnog udara koji je počeo 15. jula 2016. godine pokazali svoje pravo terorističko lice i namere, kao I da su ubili najmanje 251 osobu.

Teroristi FETO-a su pokušaj vojnog udara vodili iz vazdušne baze Akinci kod Ankare, a pučisti su, dodaje se, tokom pokušaja državnog udara koristili tenkove, oklopna vozila i oružje turske vojske.

Teroristi FETO-a infiltrirani u vazdušne snage turske vojske te noći su, između ostalih lokacija, bombardovali i zgradu Velike narodne skupštine Turske, Predsedničku palatu, sedište policije i Turksata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.