Čavušoglu: Azerbejdžan predugo tolerisao jermensku okupaciju

Izvor: Vostok.rs, 01.Okt.2020, 09:45

Čavušoglu: Azerbejdžan predugo tolerisao jermensku okupaciju

Turska je Rusiji predložila da se pitanje sukoba u Nagorno-Karabahu reši „oprobanom metodom“, odnosno po uzoru na sirijski model, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.
Kako je rekao, bilo bi dobro kada bi se što pre pokrenuo zajednički rad po tom pitanju, baš kao što su Moskva i Ankara radile u Siriji. „Ovaj sukob do sada nije rešen ni na bilateralnom, ni na multilateralnom nivou. Nerešenost sukoba samo ohrabruje Jermeniju“, rekao je on i dodao da je Azerbejdžan predugo tolerisao jermensku „okupaciju“. Prema njegovom mišljenju, pitanje takođe može da se reši ako Jermenija povuče svoje trupe sa teritorije nepriznate republike Nagorno-Karabah. Kako je rekao, razgovor na tu temu vođen je sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom. „Kao što zajedno delujemo u Siriji, pokušali smo i ovde, ali nismo uspeli. Kažu: Neka se obustavi rat. Neka bude tako. Mora da se proglasi primirje, ali Jermenija mora da se povuče sa okupiranih teritorija. Da li se to govori? Ne. Kako će se onda rešiti to pitanje?“, rekao je ministar. Čavušoglu je nešto ranije izjavio da je Turska "spremna da podrži Azerbejdžan i na bojnom polju i za pregovaračkim stolom". Čitajte više na Sukob u Nagorno-Karabahu - pregled situacije
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.