Čavušoglu: Aja Sofija nije međunarodno pitanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2020, 11:08

Čavušoglu: Aja Sofija nije međunarodno pitanje

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da muzej Aja Sofija u Istanbulu nije međunarodno pitanje, već pitanje nacionalnog suvereniteta njegove zemlje.

U jučerašnjem televizijskom intervjuu, odgovarajući na pitanje o nedavnoj raspravi o mogućem ponovnom otvaranju Aja Sofije kao džamije, on je rekao da je posle osmanskog osvajanja tadašnjeg Carigrada ona i bila džamija.

Nakon što je 916 godina bila hrišćanska pravoslavna crkva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Aja Sofija je posle pada Carigrada 1453. godine pretvorena u džamiju, da bi za vreme Turske Republike postala muzej.

Naglašavajući da niko ne bi trebalo da komentariše verske slobode u njegovoj zemlji, Čavušoglu je rekao da su evidentni koraci kojima se za proteklih 20 godina izlazilo u susret različitim manjinama u Turskoj.

Kako navodi agencija Anadolija, šef turske diplomatije takođe je kritikovao SAD zbog nedavno objavljenog izveštaja o verskim slobodama u svetu za 2019. godinu, dodajući da je "tragikomično" što SAD daju komentare na temu verskih sloboda i ljudskih prava.

On je rekao da su u SAD na delu rasizam, ksenofobija i neprijateljsko raspoloženje prema islamu i da su tamošnji muslimani, čak i oni koji su članovi Kongresa, izloženi uznemiravanju i napadima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Čavušoglu: Aja Sofija nije međunarodno pitanje

Izvor: Radio 021, 12.Jun.2020

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da muzej Aja Sofija u Istanbulu nije međunarodno pitanje, već pitanje nacionalnog suvereniteta njegove zemlje...U televizijskom intervjuu, odgovarajući na pitanje o nedavnoj raspravi o mogućem ponovnom otvaranju Aja Sofije kao džamije,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.