Bugarska pravi planove za tranzit ruskog gasa iz Turskog toka

Izvor: RTS, 01.Dec.2018, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska pravi planove za tranzit ruskog gasa iz Turskog toka

Uključivanje balkanskih zemalja u "Turski tok" je sve izvesnije. Bugarski parlament odobro je gradnju novog gasovoda od granice s Turskom do Srbije, dužine 500 kilometra. "Turski tok" donosi višestruku korist – alternativu u snabdevnju, dodatnih 15 milijardi kubika gasa godišnje i prihod od tražitnih taksa.
Posle Srbije i Mađarske, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Bugarska je potvrdila da pravi planove za tranzit ruskog gasa iz Turskog toka. Preduzeće "Bulgartransgas" predstavilo je projekat investicije od 1,4 milijarde evra i najavljuje da će do kraja godine početi gradnju prve deonice.

"Spremni smo za realizaciju ovakvog projekta, naravno, u strogoj saglasnosti sa evropskim zakonodavstvom. Izuzetno je važno da Bugarska zadrži svoju stratešku poziciju na evropskoj mapi za gas", navodi Temenuška Petkova, ministarka energetike Bugarske.
I "Srbijagas" se sa ruskim partnerom uveliko sprema za gradnju našeg dela transportnog sistema, od Bugaske do Mađarske granice. Za to je u budžetu za iduću godinu planirano 70 miliona evra.
"U ovom trenutku se vode razgovori naravno i u Bugarskoj ali i u čitavom regionu vezano za mogućnosti daljeg nastavka gasovoda koji će uvesti gas u Evropu. Jedan od scenarija koji je u najboljem interesu Republike Srbije da nastavak tog 'Turskog toka' ide kroz Bugasku, preko Srbije, prema Mađarskoj i dalje u Austruju u centralno-evropska gasna skladišta", navodi Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike Srbije.
Agencija za energtiku Srbije zatražila je dozvolu za gradnju našeg gasovoda od Energetske zajednice u Beču, koja treba da se izjasni do februara.
Zemlje na trasi novog gasovoda nadaju se da će uspeti da ga realizuju jer je sada sve u skladu sa evropskim energetskim zahtevima. Ali ostaje pitanje može li projekt odoleti i političkim pritiscima zbog kojih je 2014. propao Južni tok.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Predstavljen plan za tranzit gasa od Turske ka Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2018

Bugarsko državno preduzeće "Bulgartransgas" predstavilo je plan za novi gasovod, koji će prolaziti kroz tu zemlju od granice sa Turskom do Srbije...RTS prenosi da su iz tog preduzeća najavili da će do kraja godine početi gradnju jedne deonice...Navodi se da je bugarski parlament odobrio taj gasni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.