Bugarska deportuje migrante koji su učestvovali u nemirima

Izvor: B92, 25.Nov.2016, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska deportuje migrante koji su učestvovali u nemirima

Sofija -- Oko hiljadu migranata, uglavnom Avganistanaca, biće evakuisano i izolovano iz bugarskog migrantskog kampa Harmanli, blizu turske granice.

Oni će biti evakuisani posle sukoba sa policijom prethodne noći u kojima je 49 osoba povređeno, saopštila je bugarska vlada.

"Do četvrtka sva oprema biće spremna da nam omogući da izolujemo blizu granice one koji krše propise", rekao je odlazeći bugarski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premijer Bojko Borisov novinarima u Harmanliju, na jugoistoku zemlje, gde se nalazi najveći migrantski kamp u zemlji,prenosi agencija Frans pres.

Oko 2.000 migranata juče se sukobilo sa policijom u Harmanliju, koji se nalazi na granici sa Turskom. Migranti su bacali kamenje na oko 250 policajaca, vatrogasaca i pripadnika žandarmerije.

Incident se dogodio nakon što je ove nedelje uveden karantin kako bi se sprečila epidemija šuge u kampu.

Hiljadu migranata, uglavnom Avganistanaca za koje vlasti veruju da su uključeni u okršaje, biće smešteni u napuštene kasarne i mobilne kućice postavljene blizu granice i daleko od naselja, rekao je Borisov i dodao da će oni biti "proterani što je pre moguće".

Kamp Harmanli od iduće godine će primati samo sirijske porodice, rekao je Borisov tokom susreta sa stanovnicima grada koji su tražili da se kamp zatvori.

Prema poslednjoj proceni policije u neredima je povređeno 29 policajaca i 20 migranata.

Policija u Bugarskoj saopštila je da je privela 400 migranata posle sukoba sa policijom u kampu Harmanli, kao i da je 15 migranata uhapšeno zbog uništavanja imovine.

Borisov je rekao da će pet privedenih migranata odmah biti deportovano kao pretnja za nacionalnu bezbednost, a da će ostali biti zatvoreni u prihvatne centre.

Premijer je kao glavnog organizatora nereda imenovao jednog Avganistanca koji je proteran iz Nemačke posle provedenog vremena u zatvoru. On je uhapšen i odmah će biti proteran, rekao je Borisov.

Po zvaničnim procenama oko 13.000 migranata, od čega su polovina Avganistanci, trenutno je blokirano u Bugarskoj posle jačanja graničnih kontrola u ostalom delu EU. ;Više desetina hiljada migranta blokirano je u Grčkoj i u Italiji, takođe zemljama na ulasku u EU.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.