Broj mrtvih u zemljotresu u Turskoj i Siriji premašio 20.000; Nakon 79 sati iz ruševina spasen dvogodišnji dečak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2023, 07:48

Broj mrtvih u zemljotresu u Turskoj i Siriji premašio 20.000; Nakon 79 sati iz ruševina spasen dvogodišnji dečak

U razornom zemljotresu koji je u ponedeljak pogodio jug Turske i Siriju stradalo je više od 20.000 ljudi. Nastavlja se potraga za preživelima. Poslati su spasioci iz 65 država. Prvi konvoj sa humanitarnom pomoći ušao u Siriju. Predsednik Aleksandar Vučić upisao se u knjigu žalosti u ambasadi Republike Turske u Beogradu. Dva snažna zemljotresa pogodila su jugoistok Turske i Siriju u ponedeljak ujutru, gotovo potpuno uništivši nekoliko gradova, a zemljotres kod Gazijantepa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bio je jačine 7,8 stepeni po Rihteru.

U Turskoj je poginulo najmanje 17.134 ljudi, a povređeno je 70.347 osoba, navela je turska agencija za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama.

U Siriji je stradalo najmanje 3.317 ljudi, od kojih, kako navodi nevladina organizacija Beli šlemovi, 1.970 u oblastima pod kontrolom pobunjenika na severozapadu zemlje.

Sirijski državni mediji preneli su da je u oblastima pod kontrolom vlade u Siriji poginulo 1.347 ljudi.

Povređeno je 5.245 ljudi, od kojih 2.295 u oblastima pod kontrolom vlade, a 2.950 u oblastima koje drže pobunjenici u Siriji.

21.00  - Grčka poslala humanitarnu pomoć Turskoj

Grčka je danas poslala Turskoj hiljade šatora, kreveta i ćebadi u okviru humanitarne pomoći nakon zemljotresa u toj zemlji i Siriji u kojima je poginulo više od 20.000 ljudi, a stotine hiljada ostalo bez domova.

20-07 - Gutereš: Prvi konvoj humanitarne pomoći stigao u severozapadnu Siriju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš potvrdio je danas da je prvi humanitarni konvoj UN stigao u severozapadnu Siriju, pogođenu razornim zemljotresom u ponedeljak.

19.03 - Acu nestao posle zemljotresa u Turskoj, još se traga za fudbalerom Hataja

Fudbaler turskog kluba Hataj, Kristijan Acu, nestao je u zemljotresu koji je pogodio tu zemlju, saopštili su danas njegov klub i menadžer, mada je ranije objavljeno da je nekadašnji reprezentativac Gane spašen iz ruševina i prebačen u bolnicu, prenosi AP.

18.39 - Nemačka, Velika Britanija i Francuska povećale obim pomoći Siriji

Vlada Velike Britanije saopštila je danas da je izdvojila dodatna sredstva u iznosu od najmanje 3 miliona funti pomoći operacijama potrage i spasavanja u Siriji nakon zemljotresa koji su pogodili tu zemlju i Tursku.

18.24 - Iz ruševina spasen dvogodišnji dečak, 79 sati posle zemljotresa

Dvogodišnji dečak spasen je danas iz ruševina zgrade u Antakiji, na jugu Turske, 79 sati nakon što su razorni zemljotresi pogodili tu oblast.

Na snimku Turske fondacije za humanitarnu pomoć (IHH) prikazani su pripadnici spasilačke ekipe koji gledaju u uski otvor u ruševini zgrade u Antakiji i izvlače dečaka dok on plače, preneo je Rojters.

Radnik iz turske Uprave za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) je odneo dečaka i predao ga zdravstvenim radnicima, dok su prolaznici telefonima snimali spasavanje.

17.55 - Gutereš za veće količine humanitarne pomoći za Siriju iz Turske

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš založio se danas za to da veće količine humanitarne pomoći stignu do severozapada Sirije iz Turske, rekavši da bi bio veoma srećan ako bi UN mogle da koriste više od jednog graničnog prelaza za isporuku pomoći nakon razornog zemljotresa koji je ove nedelje pogodio region.

16.49 - Majka i ćerka (6) spasene iz ruševina u Turskoj, spasavanje trajalo 20 sati

Majka i šestogodišnja ćerka spasene su noćas iz srušene kuce u turskom gradu Kahramanmaraš, 68 sati posle zemljotresa jačine 7,8 stepeni koji je u ponedeljak pogodio Tursku i Siriju, javlja Si-En-En (CNN).

13.30 - Srpski spasilački tim ulaže napore u spasavanju preživelih

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, koji su upućeni u Tursku, kako bi pomogli u traganju i spasavanju preživelih u razornom zemljotresu, tokom današnjeg dana sa kolegama iz Italije ulažu maksimalne napore kako bi pomogli u traganju i spasavanju preživelih u razornom zemljotresu koji je pogodio ovu zemlju.

10.52 - Krenuo prvi konvoj pomoći UN za severozapad Sirije posle zemljotresa

Prvi konvoj humanitarne pomoci Ujedinjenih nacija za ljude na severozapadu Sirije nalazi se na putu ka granici južne Turske i trebalo bi danas da pređe granicu, rekla su dva izvora iz humanitarnih organizacija.

10.05 - Erdogan danas na jugu Turske u oblastima pogođenim zemljotresom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetice danas još tri oblasti na jugu zemlje koje su pogođene razornim zemljotresom, prenosi CNN turske medije.

09.25 - Za Tursku i Siriju do sada uplaćeno 2,8 miliona dinara Crvenom krstu Srbije

Preko računa Crvenog krsta Srbije za 36 sati uplaćeno je 2,8 miliona dinara pomoći za stanovništvo Turske i Sirije, koja je stigla od 742 pojedinca i pravnih lica, izjavio je danas generalni sekretar CK Srbije Ljubomir Miladinović.

06.55 - Turska: Dve žene pronađene žive ispod ruševina posle 62 sata od zemljotresa

Dve žene pronađene su žive pod ruševinama u Turskoj posle 62 sata od zemljotresa, saopštila je kancelarija gradonačelnika Gazijantepa.
Pogledaj vesti o: Turska,   Zemljotres

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Broj žrtava razornog zemljotresa premašio 15.000, pomoć stiže sa svih strana

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Feb.2023

ANKARA/DAMASK - Broj poginulih u katastrofalnim zemljotresima koji su u ponedeljak pogodili Tursku i Siriju povećao se na najmanje 15.383, saopštile su danas turske i sirijske vlasti.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.