Bivši obaveštajac otkrio: Turska špijunira srpske i hrvatske zvaničnike

Izvor: BKTV News, 14.Jul.2017, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši obaveštajac otkrio: Turska špijunira srpske i hrvatske zvaničnike

"Obaveštajno-bezbednosna agencija BiH za račun Turske već godinama prisluškuje najviše srpske i hrvatske zvaničnike u Srbiji, Hrvatskoj i BiH", tvrdi nekadašnji visoki funkcioner Službe državne bezbednosti SFRJ Božidar Spasić.

Komentarišući nedavne optužbe predsednika RS Milorada Dodika i hrvatskog člana Predsedništva BiH Dragana Čovića na račun OBA, Spasić tvrdi da je jugoslovenska SDB još pre rata >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << imala saznanja da je aktuelni direktor OBA Osman Mehmedagić Osmica povezan sa turskom obaveštajnom službom.

"Ukrajinska obaveštajna služba kidnapovala dva ruska vojnika na Krimu"

"Resor SDB u kojem sam bio angažovan pratio je Mehmedagićeve aktivnosti uoči izbijanja rata u BiH. Bilo nam je poznato da on često putuje u Tursku, ali smo u početku mislili da se bavi nekim švercerskim poslovima. Međutim, kasnije smo saznali da je redovan gost u zgradi turske obaveštajne službe", tvrdi Spasić.

On podseća da je za vreme rata u BiH Mehmedagić postao lični telohranitelj Alije Izetbegovića, te da je upravo zahvaljujući bliskim vezama s Izetbegovićima pre nekoliko godina postavljen za prvog čoveka OBA.

"Srpske službe bezbednosti već dugo imaju saznanja da OBA prisluškuje oko 300 političara i zvaničnika u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. Oprema za prisluškivanje nabavljena je u Turskoj, tako da je vrlo moguće da prikupljeni podaci o srpskim i hrvatskim zvaničnicima, osim na stolu Bakira Izetbegovića, završavaju u Ankari. Izjave Dodika i Čovića u kojima OBA nazivaju neprijateljem i agencijom kojom upravljaju paraobaveštajni centri nisu date tek tako. Sigurno je da su i do njih došla ova saznanja", kaže Spasić.

Zanimljivo je da iz OBA nije stigla bilo kakva reakcija na optužbe koje su pre dva dana izneli Dodik i Čović.

Politički eksperiment: Bosna u raljama podzemne diplomatije

O nezakonitom prisluškivanju srpskih i hrvatskih političara od strane OBA zanimljivu ocenu za ruske medije dao je nekadašnji direktor srpske BIA Andrija Savić. On je takođe podržao tezu Dodika i Čovića da se OBA bavi nezakonitim poslovima.

"OBA je već godinama pod dominacijom Bošnjaka. Srbija im je zanimljiva jer se radi o dominantnoj državi na zapadnom Balkanu, a posebnu pažnju izazivaju odnosi Srbije i RS", rekao je Spasić.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.