Bezbednost u vazdušnim lukama (3): Ilegalci u avionu

Izvor: Vesti-online.com, 11.Jul.2016, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezbednost u vazdušnim lukama (3): Ilegalci u avionu

Teroristički napadi na aerodrome u Belgiji i Turskoj doveli su do pooštravanja mera bezbednosti i na bečkom aerodromu Švehat. Međutim, te mere nisu ni približno kao one koje se sprovode u drugim zemljama.

Austrijska policija sada češće patrolira aerodromom. Naoružani dugim cevima, policajci, obično u paru, šetaju se aerodromom prikazujući time odlučnost na delovanje u slučaju opasnosti.

Posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << napada na briselski aerodrom, austrijske vlasti su donele odluku da se broj uniformisanih lica na Švehatu poveća. Osoblje aerodroma je dobilo naređenje da prijavljuje sve sumnjive situacije. Među službenicima vlada strepnja zbog sve učestalijih terorističkih napada.

Švehat je pre godinu dana bio suočen sa velikim propustima, koji su izazvali diskusiju o bezbednosti najveće vazdušne luke u državi. Tako su pripadnici jedne firme za obezbeđenje, angažovane na aerodromu, prošle godine prošvercovali izbeglice mimo bezbednosnih mera.

Oni su, zaobilazeći kontrole, u avione uvodili ilegalce, naplaćujući svoju uslugu i do 9.000 evra po osobi. Članovi te bande, koji su u međuvremenu osuđeni na zatvorske kazne, po nalogu AUA bili su zaduženi za dodatne kontrole putnika na letovima za SAD i druge zemlje. Ova afera naterala je upravu aerodroma da pojača bezbednosne mere, ali detalji o tome nisu izneti u javnost.

- Stopostotna bezbednost nigde na svetu ne postoji, pa tako ne i na aerodromu Švehat. Imamo strah da i ovde može da se desi napad kao u Briselu i Istanbulu - rekla je jedna službenica austrijske aviokompanije AUA, koja je želela da ostane anonima.

Policija krije podatak o broju čuvara reda koji svakodnevno brinu o bezbednosti, ali ukazuje da može da u svakom trenutku mobiliše veliki broj pripadnika policije i snaga obezbeđenja. Takođe su pojačane i patrole čuvara reda u civilu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.