Berlin poziva Tursku

Izvor: B92, 13.Okt.2020, 09:50

Berlin poziva Tursku

Berlin -- Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas pozvao je danas Tursku da "zaustavi ciklus provokacija" u istočnom Mediteranu.

Ankara je u Mediteran poslala brod za ispitivanje prirodnog gasa, rizikujući oživljavanje krize sa Grčkom.

"Ako bi zaista trebalo istraživati turski gas u najkontroverznijim oblastima istočnog Mediterana, to bi bio veliki korak unazad u naporima za deeskalaciju", naveo je u saopštenju nemački ministar koji danas boravi u poseti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Grčkoj i Kipru kako bi razgovarao posebno o tim tenzijama.

Ankara mora da, kako je istakao, "okonča ciklus provokacija ako je vlada zainteresovana za pregovore, kao što je to u više navrata uveravala", rekao je šef diplomatije Nemačke koja trenutno predsedava EU.

Berlin takodje traži od Turske da se "prozor dijaloga koji se upravo otvorio sa Grčkom ne zatvara zbog jednostranih mera".

Turska je juče saopštila da vraća na more brod Oruk Reis, koji treba da kod grčkih ostrva istražuje prirodni gas, što je izazvalo ozbiljne diplomatske i vojne tenzije u avgustu i septembru.

Te tenzije će biti na dnevnom redu evropskog samita u četvrtak i petak u Briselu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.