Izvor: Svet plus, 02.Dec.2019, 11:05 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Begova čorba – originalni sarajevski recept!
Begova čorba – originalni sarajevski recept! Smatra se da je nastala u Osmanskom carstvu ili čak došla sa Osmanlijama, međutim ovu čorbu danas retko ili nikako nećete naći na turskoj sofri. Servira se kao predjelo, međutim, zbog svoje jačine mogla bi slobodno poslužiti i kao glavno jelo.
Legenda kaže da je naziv takav jer je čorba dovoljno bogata i raskošna da bi se mogla servirati pred svakog bega. Drugi jer su sastojci skupi – begovski. A postoji i jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << malo interesantnija i škakljivija, koja se osvrće upravo na onu neizostavnu i specifičnu bamiju. Legenda kaže da bamija deluje kao afrodizijak, i kada pojedete Begovu čorbu, imaćete toliko žena koliko i sam beg.
Potrebno:
1 litar vode
zelen (šargarepa i koren paštrnaka) isečena na kockice
100 grama bamije (obavezna u ovoj čorbi)
300 grama telećeg mesa isečenog na kockice
300 grama pilećeg mesa isečenog na kockice
2-3 listića lovora
maslac
1 kašika brašna
malo vode i mleka
so, biber
50 ml pavlake
1 jaje
muskatni oraščić
sitno seckan peršun
limunov sok
Priprema:
U litar vode dodati zelen (šargarepu i koren paštrnaka) isečenu na kockice, 100 grama bamije, po 300 grama telećeg i pilećeg mesa isečenog na kockice i 2-3 listića lovora. Kuvati 2-3 sata. Dodavati vodu po potrebi.
Kada je povrće i meso gotovo, napraviti u drugom sudu svetlu podlogu za sos od maslaca, kašike brašna s malo vode i mleka uz dodatak soli i bibera.
Prebaciti to u lonac s povrćem i mesom i lagano mešati dok se ne zgusne pa, uz stalno mešanje, dodati umućenu pavlaku i 1 jaje. Kada je sve gotovo, dodati muskatni oraščić.
Pre serviranja, čorbu obilno posuti sitno seckanim peršunom i nakapati limunov sok. Limun obavezno servirati posebno ako neko želi naknadno da ga doda u čorbu.
Pogledaj vesti o: Turska