Azerbejdžanci uveli u naoružanje srpske topove zarobljene od Jermenije

Izvor: Beta, 26.Okt.2021, 11:06

Azerbejdžanci uveli u naoružanje srpske topove zarobljene od Jermenije

Srpski protivavionski top proizveden u kragujevačkoj fabrici Zastava oružje, koji je Azerbejdžan zarobio za vreme rata u Nagorno-Karabahu od jermenskih snaga, uvršten je u naoružanje azerbejdžanske vojske i prikazan na nedavno održanoj vežbi sa Turskom.Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, na snimcima objavljenim sa te vežbe primećen je sovjetski oklopni transporter MT-LB naoružan Zastavinim trocevnim protivavionskim orudjem kalibra 20 milimetara, pod oznakom M-55A4."Poreklo borbenog orudja je ratni plen iz 44-dnevnog rata prošle jeseni kada su Jermeni ostali bez znatnog broja MT-LB naoružanih orudjima M-55A4B1 i M-55A3B1. Na snimku se vidi da je MT-LB prebojen u jednoličnu boju peska pre nego što je dodeljen jedinicama razmeštenim u izolovanoj enklavi Nahičevan, gde je od 5. do 8. oktobra održana zajednička azersko-turska vežba 'Neraskidivo bratstvo-2021'", navodi se u tekstu.Portal podseća da su Jermeni iz viškova vojske Srbije pred rat nabavili orudja M55 preko privatne firme Vektura trans, registrovane u Beogradu, a da je oružje prevezeno iz Niša i Beograda u Jerevan tokom 2019. i 2020. godine."Jermeni su 'trocevce' postavili na zadnji deo borbenih mašina MT-LB, proizvoda sovjetske industrije koji je poznat kao izdržljivo vozilo izuzetne prohodnosti. Sa trocevcem to su postala vozila korisna za vatrenu podršku i dejstvo po živoj sili, a u ...
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Azerbejdžanci uveli u naoružanje srpske topove zarobljene od Jermenije

Izvor: Danas, 26.Okt.2021

Srpski protivavionski top proizveden u kragujevačkoj fabrici Zastava oružje, koji je Azerbejdžan zarobio za vreme rata u Nagorno-Karabahu od jermenskih snaga, uvršten je u naoružanje azerbejdžanske vojske i prikazan na nedavno održanoj vežbi sa Turskom.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.