Izvor: RTS, 23.Sep.2020, 18:31

Ankara: Turska i Grčka spremne na razgovore

Turska i Grčka su izrazile spremnost da nastave razgovore o istraživanjima i demarkaciji u istočnom Mediteranu i Egejskom moru, saopštila je kancelarija Turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, nakon razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom merkel i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.
U saopštenju se navodi da je tokom razogovora održanog putem video-konferencije istaknuto da bi "delimičan napredak" koji će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obezbediti uspostavljanje dijaloga trebalo da bude podržan recipročnim koracima.
Grčko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je danas da su se Atina i Ankara saglasile da nastave pregovore o pomorskim granicama i najavilo da će pregovori, prekinuti 2016. godine, biti nastavljeni u Istanbulu "u bliskoj budućnosti". 
Erdogan je izrazio nadu da će samit EU 24. i 25. septembra dati nov podsticaj odnosima Turske i EU, dodajući da bi tome doprineli konkretni koraci ka unapređenju carinske unije, uspostavljanju bezviznog režima i migracije između dve strane, prenosi Rojters.
Tenzije između Grčke i Truske porasle su nakon što je Ankara početkom avgusta poslala istraživački brod Oruč Reis u sporno područje istočnog Mediterana bogato ugljovodonicima.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.