Ankara: Rusija i Turska zajedničkim snagama uspele da uspostave primirje u sirijskom Idlibu

Izvor: Vostok.rs, 22.Nov.2018, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ankara: Rusija i Turska zajedničkim snagama uspele da uspostave primirje u sirijskom Idlibu

Rusija i Turska su zajedničkim snagama uspele da uspostave primirje u sirijskom Idlibu i spreče potencijalnu humanitarnu katastrofu, izjavio je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin. „Uspeli smo da uspostavimo primirje u Idlibu, što niko nije mogao da uradi do sada. Oko 3,5 miliona ljudi bi bilo ugroženo, što znači i da bi veliki broj njih emigrirao. Mi smo to sprečili, ali nećemo se na tome zaustaviti. Nastavićemo da radimo na Ustavu Sirije“, istakao je Kalin.
On je ukazao i da je stav Turske da je astanski proces najvažnija platforma za pregovore o sirijskoj krizi. „Sirijskom narodu je potreban mir, sa novim liderima i novim perspektivama. Turska smatra da je predsednik Bašar el Asad prepreka, ali naš stav se ne podudara sa stavom Moskve“, naveo je portparol turskog predsednika. Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin su 17. septembra potpisali memorandum o stabilizaciji situacije u Idlibu, a tada je postignut i dogovor da se u tom gradu uspostavi demilitarizovana zona. Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.