Ankara: Makron je razmaženo dete regiona

Izvor: Vostok.rs, 12.Avg.2020, 09:05

Ankara: Makron je razmaženo dete regiona

Potpredsednik Turske Fuat Oktaj i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu posetili su Bejrut koji je razrušen u razornoj eksploziji amonijum nitrata (šalitre) 4. avgusta. Nakon svoje posete turske diplomate kritikovale su francuskog predsednika Emanuela Makrona.
Oktaj je za list „Haberturk“ izjavio da Makrona ne treba uzimati za ozbiljno. „Makron je razmaženo dete regiona. Postoje i odrasla deca koja pokušavaju da se pokažu. Makron je jedan od njih. Turska je ozbiljna, zrela i razumna zemlja od akcije u međunarodnim odnosima, koja neće reagovati na takvo ponašanje. Ne nameravamo da definišemo našu spoljnu politiku obazirući se na Makrona“. Sa druge strane, Mevlut Čavušoglu je kritikovao i postupke Francuske. „To je zapravo odraz francuske politike destabilizacije u ovom regionu. Francuska uvek te teritorije doživljava kao platformu za konkurenciju. Mi razmišljamo drugačije. Neka svi pomognu na neki način, a mi ćemo takođe pomoći. Makronov dolazak (u Liban) i njegova retorika predstavljaju odraz kolonijalne prošlosti Francuske“, istakao je Čavušoglu. Predsednik Francuske Emanuel Makron posetio je Bejrut nekoliko dana nakon eksplozije i tada obećao da će organizovati konferenciju za prikupljanje finansijskih sredstava, prehrambenih proizvoda, lekova i drugih potrepština za nastradale u eksploziji. Tokom svoje posete Libanu Makron je dao kontroverzne izjave o naporima Turske da pomogne razorenom Bejrutu. Makron je rekao da, ukolilko Francuska ne bude igrala svoju ulogu „sile koja veruje u multilateralizam i veruje u interese libanskog naroda, onda bi mogle da se umešaju druge sile, bilo da je to Iran, Saudijska Arabija ili Turska“.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.