Izvor: Blic, 21.Avg.2016, 18:32 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Ameri i Rusi uče tajne „srpskog ceptera“
Deset umetnika iz Amerike, Rusije, Izraela, Turske, Crne Gore i Srbije u selu između Užica i Požege od četvrtka uče jedinstvenu tehniku vajanja predmeta od gline na grnčarskom točku.
Tradicija zlakuških majstora lončara duga 400 godina biće predstavljena na 21. Međunarodnoj koloniji umetničke keramike „Zlakusa 2016“.
- Učesici će raditi umetničke predmete čija je osnova stari lončarski zanat. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Radovi nastali na grnčarskim točkom foromom zidanja „kobasicama“ od gline finalni oblik dobiće pečenjem na otvorenoj vatri. Za razliku od tradicionalne recepture umetnici će dodavati moderne tehnike i boje - kaže Sofija Bunardžić, akademski slikar i keramičar iz Užica, osnivač Kolonije.
Način na koji ovdašnji grnčari izrađuju sačeve, lonce, šerpe i ostale proizvode kod na znane kao „srpski cepter“, kaže Sofrija Bunardžić, datira iz praistorije. Posebnost zanata je u materijalu i načinu rada: Glina se meša sa sitno mlevenim mineralom kalcita, zatim se od pripremljene smese rade posude, odnosno umetnički predmeti na ručnom točku. Predmeti se zatim suše, predgrevaju i peku na otvorenom planu vatre od visoko kaloričnog drveta na 600-700 stepeni.
Pečenje predmeta nastalih na Koloniji biće 27. avgusta a svi radovi ovde nastali u novembru će biti izloženi u užičkoj Gradskoj galeriji.