Ambasador potvrdio: Erdogan će doći

Izvor: B92, 22.Sep.2021, 10:26

Ambasador potvrdio: Erdogan će doći

Beograd -- Ambasador Turske u Beogradu Hami Aksoj potvrdio je da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posetiti Srbiju pre kraja ove godine.

Erdoganov dolazak, podsetimo, najavio je predsednik Srbije Aeksandar Vučić, koji se nedavno sreo s Erdoganom.

Aksoj je u intervjuu agenciji Tanjug rekao i da bi sednica tog tela, treća po redu od njegovog formiranja 2017. godine, trebalo da bude održana u oktobru u Turskoj i da se na njoj očekuje potpisivanje sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporazuma u prisustvu dva predsednika.

Kako je najavio, na sednicama Visokog saveta se obično razmatraju politička, ekonomska pitanja, pitanja koja se tiču oblasti trgovine, investicija, turizma, obrazovanja, bezbednosne situacije u našim zemljama, kao i rezultati postignuti od osnivanja saveta do danas i planiraju se nove aktivnosti.

"Mi na tim sastancima razmatramo važna pitanja, a jedan od najvažnijih rezultata sastanaka je što se na njima i pravno regulišu naši bilatreralni odnosi", rekao je Aksoj.

On podseća da je u odnosima dve zemlje jedno do najvažnijih pitanja ekonomska saradnja, na čemu, kaže, insistiraju i dva predsednika. "Turske investicije u Srbiji i ekonomska saradnja su 'lokomotiva odnosa dve zemlje'. Prošle godine spoljnotrgovinska razmena uprkos pandemiji dostigla 1,5 milijardi dolara, a plan da ove godine ta razmena bude dve milijarde, a na dugoročnom planu pet", kaže Aksoj.

Ambasador je istakao da su turske kompanije prisutne u svim delovima Srbije, naročito manje razvijenim, kao i da velike kompanije posluju u oblasti tekstilne, automobilske industrije i sektoru gvožđa.

Govoreći o nedavno ovorenom konzulatu Turske u Novom Pazaru, ističe da je ponosan što je Turska prva družava koja je otvorila konzulat u tom gradu, jer Sandžak vide kao most prijateljstvadve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.