Alibaba i nekoliko velikih kompanija kupuju firme u Turskoj

Izvor: Radio 021, 28.Sep.2018, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Alibaba" i nekoliko velikih kompanija kupuju firme u Turskoj

Nekoliko velikih kineskih kompanija, uključujući tehnološkog diva "Alibabu", aktivno traga za prilikama za kupovinu kompanija u Turskoj, koje su im postale zanimljive nakon naglog pada vrednosti turske lire, kazali su izvori upućeni u razgovore.

Razgovori u Istanbulu počeli su sredinom avgusta, na vrhuncu valutne krize u Turskoj, kazala su za Rojters četiri izvora koji su želeli da ostanu anonimni jer informacija o kontaktima nije objavljena, prenosi SEEbiz.

Uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << "Alibabu" koji je ove godine kupio turski maloprodajni lanac "Trendyol", u potragu za prilikama u Turskoj dali su se i osiguravajuća kuća "China Life Insurance" i konglomerat "China Merchants Group", navela su tri izvora.

- U samo nedelju dana sastali smo se sa četiri kineske grupe, koje su imale više od 20 sastanaka - izjavio je jedan od izvora, dodajući da su sastanke upriličile vodeće američke investicione banke.

U "Alibabi" nisu želeli da komentirišu planove o budućim ulaganjima. U "China Life Insuranceu" nisu odgovorili na zahtev za komentar informacije, a u "China Merchantsu" nisu odmah bili dostupni za komentar.

Kineske su kompanije zainteresovane za tursku infrastrukturu, te za rudarski, energetski, maloprodajni i sektor osiguranja, ističu su tri izvora. U ovoj godini turska lira je oslabila nekih 40 odsto prema dolaru, jer ulagače zabrinjava kontrola turskog predsednika Taipa Erdogana nad monetarnom politikom i diplomatski sukob sa Sjedinjenim Državama, prenosi SEEbiz.

Uprkos krizi, Turska i dalje beleži zavidne demografske trendove, zbog čega je u dugoročnoj perspektivi posebno atraktivna kompanijama fokusiranim na potrošače. Ima 80 miliona stanovnika, a populacija je u proseku među najmlađima u Evropi, dodaje Rojters.

Autor: SEEbiz

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.