Advokatica tvrdi: Kurd još uvek nije izručen Turskoj

Izvor: N1 televizija, 23.Dec.2017, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokatica tvrdi: Kurd još uvek nije izručen Turskoj

Turski državljanin, Kurd Dževdet Ajaz, koji je u Srbiju pobegao pošto je osuđen na 15 godina zatvora za rušenje ustavnog poretka, još se nalazi u Prihvatilištu za strance u Padinskoj Skeli, tvrdi njegova advokatica Ana Trkulja, koja kaže da je tokom popodneva bila kod njega u poseti i razgovarala sa njim.

Ranije danas, za portal Insajder iz Ministarstva pravde je, kako su naveli, potvrđeno da je on izručen >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Turskoj. Vest da je Ajaz izručen, potom su u telefonskom razgovoru, nadležni iz Ministarstva pravde potvrdili i za N1, napomenuvši da je ekstradicija obavljena još u ponedeljak.

Trkulja za N1 kaže da su poslednje informacije iz Ministarstva pravde, za koje saznaje preko medija, potpuno neshvatljive.

"Danas u 15h posetila sam mog branjenika u prostorijama Prihvatilista za strance i obavila sa njim poverljiv razgovor u prisustvu prevodioca za turski jezik. Gospodin Ajaz jos nije primio Resenje Apelacionog suda u Novom Sadu, kao ni bilo kakvu odluku ministarke pravde. Nakon posete, izvrsila sam i uvid u njegov predmet koji je formiran u Prihvatilistu za strance i utvrdila da se u spisima predmeta ne nalazi ni odluka Apelacionog suda u Novom Sadu, kao ni odluka ministarke pravde", rekla je ona.

Ajazova advokatica dodaje da joj je poseta omogućena kao i svaki put do sada.

"Najavila sam svoj dolazak dežurnom inspektoru u Prihvatilistu za strance i ugovorila vreme dolaska", rekla je ona.

Dževdet Ajazu Viši sud u Šapcu je 1. decembra ove godine, po četvrti put, utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje. Apelacioni sud u Novom Sadu, koji je do sada tri puta poništio odluku Suda u Šapcu, rešenjem od 14. decembra odbija žalbu Ajazovih branioca i time je presuda o njegovom izručenju postala pravnosnažna.

Pre nego što je presuda postala pravosnažna stigla je i odluka Komitet protiv torture Ujedinjenih nacija koji je tražio je da se Srbija uzdrži od vraćanja Ajaza u Tursku dok Komitet razmatra žalbu.

Ajazovi advokati kao spornu stvar u čitavom slučaju oko ekstradicije, koju je prema diskrecionom pravnu potpisala ministarka pravde Nela Kuburović, vide i tvrdnje Ministarstva pravde da je ekstradicija dozvoljena pre nego što je dopis UN stigao.

"Oni su za meru morali da znaju zato sto se nalazi u spisima predmeta koje im je sud prosledio da donesu konacnu odluku. Naime, lično sam ja predala sudu na suđenju 14.decembra odluku i sam sud spominje odluku komiteta u svom rešenju kojim odbija žalbu. Da bi ministarka bilo sta odlučila i potpisala, mora prvo da otvori predmet i vidi šta ima u njemu ili da, ako ništa drugo, bar pročita pravnosnažnu odluku suda", zaključuje Ajazova advokatica Ana Trkulja.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Advokatica: Uprkos tvrdnjama ministarstva, Kurd još u Srbiji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Dec.2017

Turski državljanin koji je u Srbiju pobegao pošto je osuđen na 15 godina zatvora za rušenje ustavnog poretka, još se nalazi u Prihvatilištu za strance u Padinskoj Skeli

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.