Advokatica: Ajaz još uvek nije dobio odluku o ekstradiciji

Izvor: N1 televizija, 25.Dec.2017, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokatica: Ajaz još uvek nije dobio odluku o ekstradiciji

Advokatica Ana Trkulja izjavila je da se njen klijent, turski državljanin, Kurd Dževdet Ajaz, koji je u Turskoj osuđen na 15 godina zatvora za rušenje ustavnog poretka, po informacijama kojima raspolaže i dalje nalazi u Prihvatilištu za strance u Padinskoj Skeli i da nije dobio odluku o ekstradiciji.

Ona je rekla da ni danas nije zvanično obaveštena da je Ministarstvo pravde Srbije donelo odluku o ekstradiciji Ajaza i da sve informacije koje o tome ima dolaze iz medija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
U Ministarstvu pravde Srbije agenciji Beta ranije danas je rečeno da je ministar pravde doneo pozitivnu odluku o ekstradicji turskog državljanina.

"Ministar pravde je na osnovu pravosnažnog rešenja suda da su ispunjeni svi uslovi za izručenje, kao i na osnovu odbijenog zahteva za azil (drugostepeno rešenje Komisije za azil pri MUP-u) doneo pozitivnu odluku o ekstradiciji", naveli su u tom ministarstvu.

U Ministarstvu je rečeno da je u potpunosti uvažena preporuka Visokog komeserijata za izbeglice UNHCR, čiji je dopis stigao krajem novembra i u kojem se navodi da "Srbija treba da se suzdrži od izručenja turskog državljanina A.C. dok se ne reši pitanje azila".

 U rešenju Apelacionog suda u Novom Sadu, kojim se potvrđuje odluka Višeg suda u Šapcu, navodi se da je na sednici Veća, odbrana ukazivala da je Komitet za torturu UN dao preporuka da se Srbija uzdrži od izručenja u Tursku, dodalo je ministarstvo.

Iako je odbrana to navela, Apelacioni sud je odbio žalbu A.C. i potvrdio odluku Višeg suda u Šapcu, kojom je utvrđeno da su ispunjene sve pretpostavke za njegovo izručenje, navelo je ministarstvo.

"Sud nije Ministarstvu pravde dostavio dokaz o navodima odbrane, odnosno preporuci Komiteta, niti se iz obrazloženja sudske odluke može utvrditi da je sud imao neposredni uvid u dopis Komiteta", tvrde u ministarstvu.

Ističe se i da "Ministarstvo pravde u trenutku donošenja rešenja o ekstradiciji nije imalo uvid u tu preporuku".

"Ministar pravde je na osnovu pravosnažnog rešenja suda da su ispunjeni svi uslovi za izručenje, kao i na osnovu odbijenog zahteva za azil (drugostepeno rešenje Komisije za azil pri MUP-u) doneo pozitivnu odluku o ekstradiciji A.C", naveli su u ministarstvu.

Dodali su i da je "nekoliko dana nakon što je Ministarstvo pravde dostavilo nadležnim državnim organima svoje rešenje stigla preporuka Komiteta za torturu UN".
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.