AMERIKANCI DOVLACE 20 NUKLEARNIH BOMBI NA GRANICU SA SRBIJOM Prebacuju oruzje iz Turske Rumuni demantuju

Izvor: medio.rs, 18.Avg.2016, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMERIKANCI DOVLACE 20 NUKLEARNIH BOMBI NA GRANICU SA SRBIJOM Prebacuju oruzje iz Turske Rumuni demantuju

U izveštaju se navodi da se ne zna se da li bi SAD mogle da zadrže kontrolu nad tim oružjem u slučaju dugotrajnog građanskog rata u Turskoj

Sjedinjene Američke Države počele su da prebacuju nuklearno oružje iz Turske u Rumuniju, usred pogoršanja odnosa između Vašingtona i Ankare, potvrdila su dva nezavisna izvora za briselski portal EurActiv.com. Prema jednom od tih izvora, premeštanje je veoma problematično u tehničkom i političkom smislu. >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs <<

- Nije lako prebaciti dvadesetak nuklearnih bombi - rekao je taj izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Prema navodima u poslednjem izveštaju Simson centra, od hladnog rata oko 50 američkih taktičkih nuklearnih bombi stacionirano je u turskoj bazi Indžirlik, na stotinak kilometara od sirijske granice.

Posle nedavnog pokušaja puča u Turskoj, struja u Indžirliku je isključena, a turska vlada je zabranila američkim avionima da poleću i sleću u bazu. Na kraju je i komandant baze uhapšen zbog umešanosti u puč.

Ne zna se da li bi SAD mogle da zadrže kontrolu nad tim oružjem u slučaju dugotrajnog građanskog rata u Turskoj, kaže se u izveštaju.

Drugi izvor rekao je za EurActiv.com da su posle pokušaja puča, američko-turski odnosi toliko pogoršali da Vašington više ne veruje Turskoj da bi tu mogao da drži naoružanje.

Američko naoružanje premešta se u vazdušnu bazu Deveselu u Rumuniji, dodaje taj izvor.

Baza Deveselu, nedaleko od grada Karakal, takođe je i novi dom američkog raktetnog štita što je naljutilo Rusiju, a stacioniranje taktičkog američkog nuklearnog oružja nadomak ruske granice verovatno će još više razbesneti Moskvu.

EurActiv.com je poslao upit ministarstvima spoljnih poslova Turske i Rumunije za komentar koja su obećala odgovor, kao i američkom Stejt departmentu koji je posle nekoliko sati saopštio da je pitanje prosledio ministarstvu odbrane.

NATO je poslao EurActivu diplomatski sročen komentar koji u implicira da saveznici moraju da osiguraju da američko nuklearno oružje razmešteno u Evropi ostaje “bezbedno”. Sa druge strane, ministarstvo spoljnih poslova Rumunije oštro je demantovalo informaciju da je Rumunija postala baza za američko nuklearno oružje.

– Kao odgovor na vaš zahtev, rumunski MSP snažno odbacuje informaciju koju ste pomenuli – kaže se u pisanom odgovoru portparola ministarstva.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.