AMERIKA se okrenula protiv Turske i uputila ZAHTEV: Sirijski Kurdi pod zaštitom!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jan.2019, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMERIKA se okrenula protiv Turske i uputila ZAHTEV: Sirijski Kurdi pod zaštitom!

Oružane grupacije predvođene Kurdima kontrolišu veći deo na severu Sirije i strahuju od napada Turske nakon objave američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju vojske iz Sirije

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da sirijski Kurdi, koji su se protiv Islamske države borili na strani Amerike, zaslužuju da budu zaštićeni.

- Priznajemo pravo turskog naroda da se brani od >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << terorista, ali isto tako znamo da oni koji nisu teroristi i bore se na našoj strani zaslužuju da budu zaštićeni. Treba raditi na dosta detalja, ali sam optimista da će doći do dobrog ishoda - rekao je Pompeo u Abu Dabiju.

. Na listi terorističkih organizacija u Turskoj nalaze se i pripadnici kurdskih Jedinica narodne odbrane, koji su se uz SAD u Siriji borili protiv Islamske države.

Turska smatra da prisutnost Jedinica narodne odbrane blizu njihove granice predstavlja bezbednosnu pretnju. Turski mediji nešto ranije su javili da su kamioni natovareni sa tenkovima i oklopnim vozilima krenuli ka provinciji Hataj na severu Turske i granici sa Sirijom.

Ovo je drugi dan da su primećena pojačanja turskih snaga na granici sa provincijom Idlib na severu Sirije. Turski bezbednosni izvor izjavio je da je u pitanju rotacija snaga i odbio je da kaže da li su poslednja prebacivanja deo priprema za operaciju unutar provincije Idlib.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE.

BONUS VIDEO: Ovo su NAJOPASNIJI avioni današnjice
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.