Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Okt.2018, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu: Izrael neće prihvatiti ultimatume Hamasa

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je danas da Izrael neće prihvatiti zahtev ekstremne islamističke organizacije islamističke da joj daje 15 miliona dolara mesečno u zamenu za mir.

"Nema načina da Izrael prihvati tu ponudu. Nastavićemo da delujemo u skladu s interesima Izraela, za izraelsku bezbednost", rekao je Netanjahu na današnjoj sednici izraelske vlade, započetoj odavanjem pošte poginulima u jučerašenjem napadu na sinagogu u Pitsburgu, u SAD.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
U subotu je Hamas zahtevao mesečne isplate da ne bi bilo eskalacija nasilja iz pojasa Gaze, prenose izraelski mediji.

Novac bi davao Katar, navedeno je navodno u dokumentu koji je predat Egiptu koji posreduje radi sklapanja dogovora Izraela i Hamasa o uspostavljanju prekida vatre kojim bi se okončali sukobi.

Ti sukobi izbijaju od kraja marta, uglavnom jednom nedeljno za vreme masovnih protesta Palestinaca kraj granične ograde između pojasa Gaze i izraelske teritorije.

U tim protestima je poginulo više od 160 Palestinaca, prema podacima Asošiejted presa. Jedan izraelski vojnik ubijen je u julu palestinskim snajperom.

Protesti su eskalirali u petak. Izraelskom vatrom je ubijeno šest Palestinaca, uključujući ranjenika koji je danas podlegao povredama, a jednom je bomba eksplodirala u ruci, navodi Frans pres.

U noći između petka i subote ispaljeno je oko 40 raketa iz Gaze na Izrael, a izraelska vojska je odgovorila desetinama napada iz vazduha na palestinsku teritoriju. Izveštaja u žrtvama nije bilo.

Zatišje je prevladalo kada je palestinski Islamski džihad koji je ispalio rakete, saopštio da je uz egipatskog posredovanje prihvatio prekid vate.

U dokumentu koji pominje izraelska televizija Hadašot, lider Hamasa u Gazi Jahije Sinvar je naveo da ta organizacija očekuje da Izrael prebaci novac do narednog četvrtka.

Tako bi se izbegla koordinacija Izraela i mehanizma nadgledanja koji je do sada postojao, na osnovu kojeg Palestinska uprava s druge palestinske teritorije, iz Zapadne obale, transparentno isplaćuje plate zaposlenima.

Hamas je u Gazi silom preuzeo vlast 2007.godine, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa. Fatah sada dominira samo na Zapadnoj obali.

Izrael Hamas, organizatora masovnih protesta, smatra odgovornim za svo nasilje iz Gaze i očekuje da ta borbena organizacija spreči i napade manjih, poput Islamskog džihada.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Netanjahu: Izrael neće prihvatiti ultimatume Hamasa

Izvor: Beta, 28.Okt.2018

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je danas da Izrael neće prihvatiti zahtev ekstremne islamističke organizacije islamističke da joj daje 15 miliona dolara mesečno u zamenu za mir."Nema načina da Izrael prihvati tu ponudu. Nastavićemo da delujemo u skladu s interesima Izraela, za izraelsku...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.