Pred pro - Gadafijevim gradom

Izvor: B92, 05.Sep.2011, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred pro - Gadafijevim gradom

Tripoli -- Pobunjeničke snage stigle su pred jedno od poslednjih Gadafijevih uporišta, grad Bani Valid, dajući šansu stanovništvu da se preda i da se izbegnu sukobi.

Na hiljade pobunjenika skupilo se oko pustinjskog grada Bani Valid, na oko 140 kilometara jugoistočno od Tripolija, prenela je agencija AP.

"Ne želimo da uđemo u Bani Valid dok nas pleme Varfala ne pozove", rekao je jedan od pobunjeničkih komandanata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ismail el Djitani, koji je izrazio nadu da niko neće poginuti.

"Ne želimo da upotrebimo oružje. Ali, ako Gadafijevi sledbenici pucaju na nas, uzvratićemo vatrom, naravno", rekao je Djitani.

Pobunjeničke snage kontrolišu gotovo 90 odsto libijske teritorije, međutim još ne mogu da proglase konačnu pobedu dok je Moamer Gadafi u bekstvu.

Libijski pobunjenici dali su do 10. septembra rok za predaju pro-Gadafijevim gradovima, u koje spadaju Sirt, Bani Valid, Džufra i Sabhe.

Ujedinjene nacije spremne su da pomognu novoj libijskoj vlasti u pripremama za izbore, izjavio je u Tripoliju izaslanik UN Jan Martin, prenela je agencija AFP.

Specijalni savetnik generalnog sekretara UN Ban Ki muna, Martin, doputovao je u subotu u Tripoli radi razgovora sa lokalnim zvaničnicima na koji način UN mogu da im pomognu u predstojećim mesecima.

Martin je rekao da je "još rano za detalje" vezane za izborni sistem, formiranje izborne komisije i druge tehničke detalje.

"UN su svakako spremne da veoma brzo urade izbornu ekspertizu radi pomoći zvaničnicima u roku koji su postavili za izbore", rekao je Martin.

Savet zadužen za izradu nacrta novog libijskog Ustava biće izabran za osam meseci, uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora koji bi trebalo da budu održani početkom 2013. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pobunjenici pred poslednjim uporištem Gadafija

Izvor: S media, 05.Sep.2011

Snage pobunjenika stigle su do poslednjeg uporšta Moamera Gadafija. Hiljade pobunjenika prošlo je kroz grad Bani Valid i dozvolilo stanovništvu da se preda. ..Pobunjeničke snage stigle su pred jedno od poslednjih Gadafijevih uporišta, grad Bani Valid, dajući šansu stanovništvu da se preda i...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.