Gadafija traže od Venecuele do Zimbabvea

Izvor: Blic, 22.Avg.2011, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadafija "traže" od Venecuele do Zimbabvea

Istog trenutka kada su pobunjenici uspostavili kontrolu nad najvećim delom teritorije Tripolija, a sinovi i bliski saradnici Moamera Gadafija pali u ruke opozicione vojske, počele su spekulacije o tome gde bi mogao da bude pukovnik.

Dok portparol Nacionalnog tranzicionog veća Mahmud Šamam izjavljuje da pukovnik Gadafi neće biti povređen ukoliko padne u pobunjeničke ruke, mediji licitiraju eventualnim novim utočištem libijskog lidera.

Gadafi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se kao pacov krije u svojoj poslednjoj rupi", piše „Dejli mejl" i navodi da je libijski lider sklonjen i sakriven u bunkeru izvan Tripolija.

"Pukovnik je brže bolje poslat u bunker van Tripolija kada su pobunjenici zauzeli prestonicu, praktično bez većeg otpora", navodi list.

Britanski "Skaj njuz" navodi da se veruje da postoji mogućnost da je "diktator prebegao u Alžir". Nezavisna libijska televizija navodi da je Gadafi „pobegao kao kukavica", dok pretpostavke Al Džazire idu u pravcu da bi Afrička unija mogla biti ta koja bi pukovniku mogla ponuditi egzil u Angoli ili Zimbabveu. Pojedini mediji tvrde i da je Gadafi krenuo u Italiju.

Pregovori o Gadafijevom sinu

Predstavnici Međunarodnog krivičnog suda razgovaraju sa libijskim pobunjenicima o prebacivanju sina libijskog lidera Seifa al-Islama optuženog za

zločine protiv čovečnosti, rekao je portparol tog suda Fadi el-Abdalah.

"Sud u celini je uključen", rekao je agenciji Frans pres Abdalah. Opširnije čitajte ovde.

Britanski sekretar spoljnih poslova Vilijem Hejg ranije je izjavio da su do njega došle informacije da se Gadafi sktiva u Venecueli, a spekulacije je podgrejao i poziv koji je Gadafi dobio od predsednika te južnoameričke zemlje Uga Čaveza.

Posle hitnog sastanka šefova diplomatije EU u Briselu o situaciji u Libiji, britanski ministar je upitan da li Britanija ili neka druga zapadna zemlja zna da li je Gadafi napustio Tripoli.

- Nemam informacije da je on tamo, mada su do mene došle neke informacije koje sugerišu da je on na putu za Venecuelu - rekao je Hejg.

Britanski zvaničnici su naglasili da je Hejg aludirao "ne na izveštaje medija, već na informacije iz drugih kanala".

Mesić: Gadafi bi napustio vlast ako prestanu bombardovanja

Bivši predsednik Hrvatske Stipe Mesić potvrdio je večeras da je razgovarao prošle sedmice sa Moamerom Gadafijem koji mu je rekao da je "spreman da se u potpunosti povuče iz javnog i političkog života, uz čvrsto obećanje da neće biti prepreka ni uvođenju višepartijskog sistema, ni reformama, ali pod uslovom da prethodno prestanu NATO bombardovanja".

Mesić je ovo potvrdio u saopštenju objavljenom večeras u Zagrebu i objavljenom na hrvatskim sajtovima, a prenela ga je i italijanska agencija Ansa.

SAD: Gadafi verovatno nije napustio zemlju

Bela kuća saopštila je danas da nema dokaza da je libijski lider napustio Tripoli, koji je od noćas skoro ceo pod kontrolom pobunjenika.

"Nema dokaza koji bi ukazao da je otišao", izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

On je istakao da američki predsednik Barak Obama nije promenio stav i da se i dalje protivi slanju američkih kopnenih snaga u Libiju.

"SAD smatraju da libijski lider Moamer Gadafi nije napustio zemlju, ali nije jasno gde se tačno nalazi", izjavio je danas portparol Pentagona Dejvid Lapan.

Nemamo informaciju da je Gadafi napustio Libiju. Bilo bi iskreno reći da verujemo da je on još u zemlji, rekao je Lapan novinarima, dodajući da je, ipak, nejasno gde se Gadafi tačno nalazi.

Jedan viši izvor iz venecuelanske vlade opovrgao je izveštaje da je Gadafi na putu ka toj južnoameričkoj zemlji. Taj izvor je naveo da su informacije o Gadafijevom odlasku u egzil "neosnovane glasine".

Al Džazira: Libijski premijer u Tunisu

Libijski premijer Al Bagdadi Ali al-Mahmudi i šef libijske državne televizije Abdalah Mansur nalaze se na tuniskom ostrvu Djerba, tvrdi arapska televizija "Al Džazira" pozivajući se na dopisnika u Tunisu. Prošlonedeljne glasine da libijski pobunjenici i predstavnici vlasti Muamera Gadafija vode pregovore na ovom ostrvu su negirale obe strane.

Malta: Gadafi ne može kod nas

Malta je danas najavila da neće dati utočište za Gadafija i njegove saradnike. Na mnogobrojne spekulacije međunarodnih medija, prema kojima bi Malta mogla biti destinacija za utočište Gadafija, iz malteške vlade je saopšteno da bi u slučaju da Gadafi, ili bilo koje drugo lice za kojim postoji poternica, bili uhapšeni i odmah izručeni Hagu. Malteški premijer Lorens Gonzi je danas čestitao libijskom narodu na "kretanju ka miru i poštovanju ljudskih prava".

Pogledajte najnovije snimke iz Tripolija:

Gadafi: Ostajem u Tripoliju do pobede

Libijski lider Moamer Gadafi poručio je juče da će ostati u Tripoliju "do kraja" i da će pobediti, pozivajući svoje pristalice iz svih krajeva Libije da pomognu u oslobađanju glavnog grada od pobunjenika. Gadafi je istakao da neće predati vlast i da će pobediti, preneo je Rojters neposredno pre nego što su pobunjenici preuzeli kontrolu nad Tripolijem.

Obama: Tiranin mora da ode sa vlasti

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je režim Moamera Gadafija u agoniji i da libijski "tiranin" mora da ode kako bi se izbeglo krvoproliće. Obama je u noćašnjem saopštenju pozvao libijske pobunjenike koji su juče ušli u Tripoli, da poštuju prava naroda, očuvaju državne institucije i idu ka demokratiji.

Ešton: Izbeći krvoproliće

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je danas libijskog lidera Moamera Gadafija da se odmah povuče sa vlasti, a vođe pobunjenika da poštuju međunarodno humanitarno pravo.

Kina poštuje izbor libijskog naroda

Kina je danas saopštila da "poštuje izbor libijskog naroda" i da se nada brzom uspostavljanju stabilnosti u toj zemlji. Kina je spremna da radi sa međunarodnom zajednicom i ima pozitivnu ulogu u budućoj obnovi Libije", dodaje se u saopštenju ministarstva.

Rusija očekuje prenos vlasti na libijske pobunjenike

Rusija očekuje "neizbežan" prenos vlasti na libijske pobunjenike posle zauzimanja Tripolija, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

"Dramatični preokret u sukobu u Libiji jasno pokazuje neizbežan prenos vlasti u zemlji na pobunjenike", navodi se u saopštenju.

Povezane vesti: Pukovnik: Gadafi tražio bombaški napad na ambasadu u Tunisu Jedan od Gadafijevih sinova pobegao iz zatvora, drugi ubijen? Pobunjenici ušli u Tripoli Feltman: Gadafijevi dani odbrojani Libija: Pobunjenici zauzeli Zaviju, povukli se iz Brege
Pogledaj vesti o: Gadafi

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gadafija "traže" od Venecuele do Zimbabvea

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Avg.2011

Istog trenutka kada su pobinjenici uspostavili kontrolu nad najvećim delom teritorije Tripolija, a sinovi i bliski saradnici Moamera Gadafija pali u ruke opozicione vojske, počele su spekulacije o tome gde bi mogao da bude pukovnik. Dok portparol Nacionalnog tranzicionog veća Mahmud Šamam izjavljuje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Gadafija čuvaju odani sinovi?

Izvor: Vesti-online.com, 22.Avg.2011

Libijski pobunjenici umarširali su sinoć u Tripoli i zauzeli veći deo grada. Sinovi libijskog vođe Moamera Gadafija pali su u ruke neprijatelja, ali čoveka zbog koga je sve počelo i dalje nema. Pentagon navodi da Gadafi nije napustio Libiju, a zvaničnici SAD tvrde da ne znaju gde je. Isto poručuju...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.