Vatikan neće žuriti sa kanonizacijom Stepnca

Izvor: Vesti-online.com, 16.Feb.2016, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vatikan neće žuriti sa kanonizacijom Stepnca"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić siguran je da Vatikan neće žuriti sa odlukom o kanonizaciji kardinala Alojzija Stepinca. Kako je istakao, o tome je razgovarao i sa papom Franjom prilikom posete Vatikanu u oktobru prošle godine.

Nikolić kaže da je kanonizacija Stepinca problem u odnosima Katoličke i Srpske pravoslavne crkve, te da je i rekao papi Franji tokom tadašnjeg boravka u Vatikanu.

- Nažalost, kada je Vatikan proglasio sve katolike u bivšoj Jugoslaviji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << za Hrvate, osim Slovenaca, tada je došlo do toga da kada se sukobe Hrvati i Srbi, sukobe se i dve crkve. Uticalo je to i na odnos prema crkvi. A o Stepincu sam rekao sve što znam. Dragoceno je bilo to što je papa rekao da će da formira komisiju - naveo je predsednik i dodao da je zahvalio papi na tome što o pitanju koje je isključivo u njihovoj nadležnosti žele da razgovaraju i sa SPC.

Kako keže, papa mu je na to odgovorio da ne želi sveca koga neka crkva ne bi priznala.

- Ne, ne, ne. Ako bi SPC bila protiv kanonizacije Stepinca, a ja mislim da bi bila, onda bi to bio prvi svetac u hrišćanstvu koga jedna crkva ne bi priznala. Meni to ne treba - rekao je papa Nikoliću.

Činjenicu da Vatikan neće žuriti sa kanonizacijom Stepinca, Nikolić tumači kao znak da su "oni svesni grešaka".

Predsednik Srbije je u intervjuu Prvoj TV rekao da se, nažalost, sudeći prema pisanju medija, sav njegov trud u vezi sa tim sveo na to da mi čekamo da se izjasni patrijarh moskovski o tome da li će se sresti naš patrijarh i papa. Ispalo je, smatra Nikolić, da mi zavisimo od moskovskog patrijarha, a ne zavismo jer srpska crkva je autokefalna.

- Ako se patrijarh moskovski i cele Rusije sreće sa papom zašto se naši poglavari ne bi sretali sa njim? - zapitao je predsednik Srbije.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.