SAD će sarađivati sa svakom vladom

Izvor: RTS, 09.Jul.2012, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD će sarađivati sa svakom vladom

Predsednik Tomislav Nikolić rekao američkom zvaničniku Filipu Gordonu da su incidenti u kojima državljani Srbije na Kosmetu bivaju povređeni ili smrtno stradaju – neprihvatljivi. Filip Gordon preneo stav Vašingtona da će SAD sarađivati sa svakom vladom Srbije.

16.50 - Gordonu sam preneo da će nova vlada voditi politiku mira i stabilnosti u regionu, rekao Tanjugu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ivica Dačić.

11.52 - Završen sastanak Ivice Dačića i Filipa Gordona. Posle sastanaka u Beogradu, Gordon otputovao u Prištinu.

10.42 - Mandatar za sastav vlade Ivica Dačić sastao se sa Filipom Gordonom.

10.35 - Neophodno je da međunarodne strukture na Kosovu i Metohiji osiguraju bezbednost i zaštitu prava svih građana, rekao Nikolić Filipu Gordonu.

10.24 - Završen sastanak Gordona i Nikolića. Razgovor trajao sat vremena, nema izjava novinarima.

9.15 - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Filipom Gordonom.

Incidenti na Kosmetu u kojima stradaju državljani Srbije su neprihvatljivi, preneo je predsednik Srbije Tomislav Nikolić američkom zvaničniku Filipu Gordonu.

Predsednik Nikolić je istakao da je neophodno da međunarodne strukture koje su tamo prisutne obavljaju svoje zadatke u skladu sa mandatom koji je odobrila i Republika Srbija i osiguraju bezbednost i zaštitu prava svih građana južne pokrajine, saopštila je Pres-služba predsednika.

Nikolić je Gordonu, na sastanku koji je trajao oko sat vremena, preneo da su neprihvatljivi  incidenti u kojima državljani Srbije bivaju povređeni ili smrtno stradaju, a koji su u poslednje vreme, očigledno namerno, sve češći.

Predsednik Srbije je istakao da takvi zločini, svakako, ne doprinose stabilizaciji prilika u regionu, pogotovo pred nastavak dijaloga sa Prištinom.

Predsednik Nikolić je Gordonu rekao da je uveren da će se nova vlada brzo formirati. "Srbiji je potrebna vlada koja će odmah početi da rešava nagomilane ekonomske probleme, stvara povoljniji poslovni ambijent u cilju privlačenja dodatnih investicija, otvara nova radna mesta i omogući građanima posao", naveo je predsednik Srbije.

Pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Gordon rekao je da će Sjedinjene Američke Države sarađivati sa svakom vladom koju izabere Narodna skupština Republike Srbije, navodi se u saopštenju Pres-službe predsednika.

Sastanku Nikolića i Gordona u zgradi Predsedništva prisustvovali su i ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik i Nikolićev savetnik Marko Đurić.

Sastanak sa Dačićem

Posle susreta sa Nikolićem, pomoćnik američkog državnog sekretara razgovarao je sa mandatarom za sastav vlade Ivicom Dačićem.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da mu je pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon preneo stav američke vlade da će SAD poštovati volju naroda Srbije i da su za njih bitni politika i rezultati nove vlade.

Nakon razgovora s Gordonom, Dačić je Tanjugu izjavio da je on američkom zvaničniku rekao da će nova Vlada Srbije nastaviti reforme i evropski put Srbije.

Dačić, koji je mandatar za sastav nove Vlade Srbije, kaže da je Gordonu rekao i da će nova vlada voditi politiku mira i stabilnosti u regionu, kao i da će nastaviti dosadašnju uspešnu saradnju u borbi protiv kriminala, terorizma i korupcije sa američkim organima za sprovođenje zakona.

Gordon je juče razgovarao sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem u sedištu stranke. Posle susreta nije bilo izjava za medije.

Uoči posete Beogradu, zvaničnik Stejt departmenta poručio je da se od Srbije ne očekuje da u ovoj fazi prizna Kosovo, ali da će morati da prihvati činjenicu postojanja suverenog i nezavisnog Kosova unutar sadašnjih granica i naglasio da podela Kosova nije opcija ni za Srbiju ni za Kosovo.

"Ni mi ni EU od Srbije ne očekujemo da u ovoj fazi prizna Kosovo. Ona to neće učiniti. Međutim, Srbija će morati da se pomiri s realnošću demokratskog, suverenog, nezavisnog i multietničkog Kosova u sadašnjim granicama", rekao je Gordon na "Kroacija samitu" u Dubrovniku.

"Beograd ne bi smeo da blokira napore Kosova usmerene prema decentralizaciji i podela nije opcija ni za Srbiju niti za Kosovo", poručio je Gordon na panelu o izgledima za članstvo u EU kao pokretačke sile društvenih i političkih promena.

Prema njegovim rečima, SAD očekuje normalizaciju odnosa Srbije i Kosova. Gordon je rekao i da će SAD i dalje raditi na tome da se ceo region integriše u Evropu, ali da će lideri zemalja morati prilično da "zapnu kako Balkan ne bi nestao s radara".

Pomoćnik američkog državnog sekretara negirao je da američka vlada utiče na formiranje Vlade Srbije.

Dolasku Gordona u Beograd prethodila je poseta njegovog zamenika Filipa Rikera, koji se sastao sa liderima govoto svih parlamentarnih stranaka i nakratko sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Gordon će, nakon Beograda, posetiti i Prištinu gde će kosovskim zvaničnicima preneti čestitke na planiranom završetku nadgledane nezavisnosti Kosova u septembru i ohrabriti kosovske lidere da nastave evropske integracije, a posetiće, kako je saopšteno iz Stejt departmenta, i sever Kosova, gde će se sastati s predstavnicima Kfora i Euleksa.
Pogledaj vesti o: Incident,   Vašington

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.