Protestna nota zbog Šešeljevog paljenja hrvatske zastave

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Avg.2015, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestna nota zbog Šešeljevog paljenja hrvatske zastave

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je danas oštar protest otpravnici poslova ambasade Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović, uz zahtev da srpska vlada što pre sankcioniše one koji su juče pred hrvatskom ambasadom u Beogradu palili zastave te zemlje.

U protestnoj noti izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića ocenjene su kao "netačne, uvredljive, nedopustive i neodgovorne", >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prenela je Hina.

Pomoćnik ministarke spoljnih i evropskih poslova Željko Kuprešak u protestnoj noti navodi da je apsolutno nedopustivo da Vojislav Šešelj s nekolicinom svojih pristalica i neometan od strane policije, juče pali hrvatsku zastavu i svojim izjavama podseća na retoriku iz devedesetih, prenosi Hina.

"Takve izjave osuđujemo i u potpunosti odbacujemo", navodi Kuprešak.

"Još jednom se pokazuje da izjave optuženih ratnih zločinaca, osim što u prvom redu štete Srbiji, nanose štetu regionalnoj saradnji, odnosima država u regiji i njihovom europskom putu", istakao je Kuprešak.

On smatra i da događaji koji su prethodili incidentu, takođe, nisu pridoneli smirivanju situacije i racionalnom i odgovornom delovanju, a govori visokih srpskih zvaničnika povodom 20. godišnice vojno policijske akcije Oluja, prema njegovom mišljenju, kontraproduktivno deluju na normalizaciju odnosa između zemalja.

U tom kontekstu, kako se navodi u protestnoj noti Ministrastva, "izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da Hrvatska ''Olujom slavi pobedu i dan kad je obnovljena država koja je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera'', smatramo u potpunosti netačnim, te uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim".

Funkcioneri i pristalice Srpske radikalne stranke protestovali su juče ispred ambasade Hrvatske u centru Beograda gde su zapalili zastave te države i poručili da nikada neće priznati "nezavisnu hrvatsku ustašku državu".
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.