Protestna nota Hrvata zbog Šešeljevog paljenja zastave

Izvor: RTS, 06.Avg.2015, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestna nota Hrvata zbog Šešeljevog paljenja zastave

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske uputilo je protestnu notu otpravnici spoljnih poslova Republike Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović i prenet joj je zahtev da srpska vlada što pre sankcioniše one koji su pred hrvatskom ambasadom u Beogradu palili hrvatske zastave. Izjave predsednika Tomislava Nikolića ocenjene su "netačnim, uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Apsolutno je nedopustivo da optuženi ratni zločinac Vojislav Šešelj, sa nekolicinom svojih pristalica i neometan od strane policije, juče ponovno, pred ambasadom Republike Hrvatske u Beogradu, pali hrvatsku zastavu i svojim izjavama podseća na retoriku iz devedesetih. Takve izjave osuđujemo i u potpunosti odbacujemo", stoji u protestnoj noti Željka Kuprešaka, pomoćnika ministrarke spoljnih poslova Vesne Pusić, piše Jutarnji list.
Još jednom se pokazuje, ističe Kuprešak, da izjave "optuženih ratnih zločinaca, osim što u prvom redu štete Srbiji, nanose štetu regionalnoj saradnji, odnosima država u regionu i njihovom evropskom putu".
Kuprešak je dodao da događaji koji su prethodili incidentu takođe nisu doprineli smirivanju situacije kao ni racionalnom i odgovornom delovanju, a govori visokih srpskih zvaničnika povodom 20-godišnjice vojno-policijske akcije "Oluja" kontraproduktivno deluju na normalizaciju odnosa između zemalja.
U tom kontekstu, navodi se u protestnoj noti, "izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića da Hrvatska 'Olujom slavi pobjedu i dan kad je obnovljena država koja je ostala od Pavelića, a bila priznata jedino od Hitlera', smatramo u potpunosti netačnim, uvredljivim, nedopustivim i neodgovornim".
Vojislav Šešelj zapalio je hrvatsku zastavu pred ambasadom Hrvatske u Beogradu na dan kada je u Hrvatskoj obeležena vojna pobeda u "Oluji", a danom žalosti u Srbiji odlazak hrvatskih Srba u toj akciji u leto 1995.
Šešelj je sa oko 300 pristalica Srpske radikalne stranke došao pred zgradu ambasade Hrvatske i zapalio hrvatsku zastavu poručivši da "nikad neće priznati ustašku državu".
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zagreb uputio protest BG zbog Šešelja i Nikolića

Izvor: B92, 06.Avg.2015

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske zatražilo je da što pre sankcioniše one koji su pred Ambasadom u Beograd zapalili hrvatske zastave...Kako prenose hrvatski mediji, protest je upućen otpravnici poslova Ambasade Srbije u Zagrebu Bosi Prodanović...Pomoćnik hrvatske šefice diplomatije...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.