Izvor: Danas, 04.Jan.2016, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik je potpisao zakon o poljoprivrednom zemljištu

Beograd - - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je Zakon o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, dan po njegovom usvajanju i on je objavljen u Službenom glasniku Srbije, saopštila je juče Pres služba predsednika Srbije reagujući na izjavu poslanice DS u Skupštini Srbije Gordane Čomić "da poslanici te stranke nemaju informaciju o tome da li je predsednik Srbije Tomislav Nikolić >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << potpisao ukaz o proglašenju tog zakona".

Kako navode u Predsedništvu, članica Odbora za zakonodavstvo i ustavna pitanja Gordana Čomić trebalo bi da u javnosti iznosi samo istinite vesti o odnosu predsednika Srbije i Narodne skupštine.

Čomićeva je za RTV izjavila da rok za donošenje ukaza, odnosno odluku predsednika da ne potpiše zakon ističe sutra. "Mi se nadamo još uvek da će predsednik odbiti da potpiše neustavan zakon, koji uvodi nejednakosti i koji je na direktnu štetu dosadašnjim korisnicima poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini, pre svega", kazala je Čomić. Ona je ocenila i da je zakon o poljoprivrednom zemljištu "zakon za Vojvodinu i o Vojvodini, šta god ko pričao".

Poslanica DS je dodala i da, s obzirom da je zakon u toku rasprave pretrpeo velike izmene, postoji mogućnost da predsednik Srbije svoj potpis opravda time što je došlo do izmena prvobitnog teksta zakona.

"Dakle, sada može više pravnih lica da dobije zemlju u zakup, što ne znači ama baš ništa, rok za otplatu zemljišta je sa pet pomeren na deset godina, što takođe ne znači ništa. Radi se o svojevrsnom igrokazu sa odredbama zakona i očekujemo da će predsednik to prepoznati", ocenila je Čomić. Ona je dodala i da, ukoliko Tomislav Nikolić potpiše ukaz, DS će tražiti ocenu ustavnosti o, kako je kazala, očigledno neustavnim odredbama ovog zakona.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.