Poseta Tomislava Nikolića Sočiju daje odnosima Srbije i Rusije novu šansu

Izvor: Vostok.rs, 10.Sep.2012, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseta Tomislava Nikolića Sočiju daje odnosima Srbije i Rusije novu šansu

10.09.2012. -

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić planira posetu Sočiju, gde će se susresti sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Šta može ovaj susret doneti Srbiji? Sa ovim pitanjem, obratili smo se srpskom analitičaru Branku Radunu. Naš sagovornik je podsetio, da je i prva poseta inostranstvu Nikolića neposredno posle pobede na izborima- upravo bila poseta Rusiji. Takođe, gospodin Radun podseća >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i na izjavu ministra odbrane Aleksandra Vučića o tome da Srbija neće stupiti ni u jedan vojni blok i da bi trebalo da obe strane preduzmu konkretne korake ka jačanju saradnje u oblasti vojne industrije.

- To je jedna značajna promena u odnosu na prethodnu vladu koja je bila izrazito prozapadno orjentisana i u odnosu na prethodnog predsednika Borisa Tadića. Možemo reći da srpsko-ruski odnosi imaju novu šansu, nove perspektive za razvoj. Mislim da je osim te prve posete predsednika Rusiji, izuzetno značajno postalo i i izjava Aleksandara Vučića, potpredsednika vlade i ministra odbrane koji je i predsednik najznačajnije stranke u Srbiji koji je zajedno na izborima pobedio sa Tomislavom Nikolićem, oni su inače u istoj stranci. Time je Aleksandar Vučić trasirao i realne odnose u oblasti bezbednosti, odbrane i finansijske saradnje, odnosno podrške Rusije . Mislim da su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić jedan tandem koji očigledno nastoji da promeni sadašnju spoljnu političku orjentaciju Srbije u smislu da se vodi jedna izbalansirana spoljna politika koja do sada nije bila izbalansirana. A to znači da su do sada vlada i politika predsednika bili izuzetno prozapadni. To ne znači da odustaje od evrointegracija već naprotiv, one ostaju bitan zadatak, ali istovremeno ona želi da gradi i jača već postojeće mostove sa zemljama, pre svega sa Rusijom.

Što se tiče evrointegracija, već je jasno, da EU neće primiti Srbiju u svoje redove bez priznanja takozvane države Kosovo. Šta može da se desi sa političkim kursom Tomislava Nikolića u odnosima sa EU i može li to da utiče na njegovu posetu Rusiji? Branko Radun na ovo pitanje odgovara:

- Da, on je spreman da menja, ali to zavisi od realnih uslova, zavisi od Rusije, zavisi od njegove spremnosti da odgovori na izazove. Znači, svako ko bi želeo da radikalnije promeni odnos Srbije prema Rusiji rizikuje konflikt sa zapadom. Dakle, promene mogu biti takve da se poboljšavaju realni odnosi Srbije i Rusije u nekim konkretnim oblastima, ali da nekako ne iritira EU i SAD. To mora da bude pažljivo izbalansirana politika, i ona ne može preko noći da donese velike promene. To je politika nekog postepenog otvaranja Srbije prema istoku, pa između ostalog i prema Rusiji. Mislim da će zavisiti i od okolnosti u kojima se Srbija bude nalazila, onda će zavisiti i od vlasti u Srbiji i vlasti u Rusiji. Kako će se razvijati taj odnos, jer nije samo ona jedina strana koja želi razvoj odnosa, potrebno je da ta želja postoji kod obe strane i da okolnosti idu na ruku tim težnjama.

Podsetimo, svojevremeno je Branko Radun objavio članak po nazivom „Gasne igre bez granica“ na srpskom sajtu vidovdan.org gde je bilo reči o konfliktu Rusije i Ukrajine pred, tada novu 2009. godinu, zbog čega su bez gasa ostale mnoge evropske zemlje, uključujući i Srbiju. Krivicu za antiruska osećanja u Srbiji, zemlji koja je generalno rusofilska, autor je položio na prozapadne medije. Branko Radun se pozivao na „Blic“, koji je pisao- „eto, vaša braća, nisu vam dali da praznujete Božić!“

Ipak, uprkos svemu, Branko Radun, podvlači da su Srbi najpre rusofili.

- Srpski narod je generalno rusofilski, u velikom procentu. Mislim da Rusija nigde nije popularna kao u Srbiji. Rusija dominira ispred svih drugih država u Srbiji i naravno Vladimir Putin. Ako Srbi nisu jedini rusofili u Evropi onda su najveći u Evropi. I poseta Tomislava Nikolića, ako urodi plodom, tj. ako se ti ugovori u strateškoj saradnji u različitim oblastima konkretizuju i sprovedu što je značajnije od samog potpisivanja, mislim da će popularnost Rusije i Vladimira Putina u Srbiji biti još viša.

Grigorij Sokolov,

Izvor: Golos Rossii    
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.