Položeni ostaci Karađorđevića

Izvor: B92, 26.Maj.2013, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položeni ostaci Karađorđevića

Topola -- Posmrtni ostaci kralja Petra II, kraljice Aleksandre, kraljice Marije i njegovog brata princa Andreja Karađorđevića položeni su u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima kralja Petra Drugog Karađorđević u porodičnu grobnicu uneli su pripadnici Garde Vojske Srbije, dok su kovčege ostalih članova porodice Karađorđević uneli članovi Udruženja Kraljevina Srbija.

Sahrani su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, princ Aleksandar i drugi članovi porodice Karađorđević.

Polaganju kovčega prisustvovali su članovi porodice Karađorđević i Krunskog saveta.

Kovčezi su položeni u porodičnu grobnicu Karađorđevića nakon svete liturgije koju je služio patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom.

Sahrani su prisustvuju i predstavnici diplomatskog kora, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, Vojske Srbije i brojni građani koji su okupljeni oko crkve.

U crkvi ima 39 grobnih mesta, a građani poštovaoci krune moći će do kasnih večernjih sati da odaju poštu Karađorđevićima.

Posmrtni ostaci Kralja Petra Drugog Karađorđevića, kraljice Marije, kraljice Aleksandre i kraljevića Andreja stigli su juče oko 13.30 u crkvu Svetog Đorđa na Oplencu, a prethodno su iz kapele na Dedinju bili preneti u beogradsku Sabornu crkvu, gde su im mnogobrojni građani odali počast.

Posmrtni ostaci kralja Petra Drugog Karađorđevića su u januaru preneti u Beograd iz SAD. Nakon toga su u Srbiju preneti i posmrtni ostaci njegove supruge i njegove majke, kraljice Aleksandre i kraljice Marije, kao i mlađeg brata, princa Andreja. Kraljica Aleksandra bila je sahranjena u Grčkoj, kraljica Marija u Velikoj Britaniji, a princ Andrej u SAD.

U kripti crkve svetog Đorđa, počivaju i kraljevi Petar Prvi Karađorđević i Aleksandar Prvi Karađorđević, knez Pavle, knez Aleksandar i rodonačelnik dinastije i vožd Prvog srpskog ustanka Karađorđe Petrović.

Crkva Svetog Đorđa je zadužbina Kralja Petra prvog izgrađena u periodu od 1910. do 1912. godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sahrana Karađorđevića na Oplencu

Izvor: Akter, 26.Maj.2013

U crkvi Svetog Đorđa na Oplencu svetom zaupokojenom liturgijom koju služi patrijarh srpski Irinej danas je počela sahrana zemnih ostataka četvoro Karađorđevića

Nastavak na Akter...

Počela državna sahrana poslednjeg jugoslovenskog kralja

Izvor: Vesti-online.com, 26.Maj.2013

Liturgijom u Crkvi svetog Đorđa na Oplencu danas je počela državna sahrana poslednjeg jugoslovenskog kralja Petra Drugog Karađorđevića, njegove majke kraljice Marije, supruge kraljice Aleksandre i brata princa Andreja...Sahrani prisustvuje veliki broj domaćih i stranih zvaničnika  ..Sahrani...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.