Oficiri za vezu između Beograda i Prištine

Izvor: Politika, 05.Dec.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oficiri za vezu između Beograda i Prištine

Nikolić i Dačić u četvrtak Srbe sa severa KiM upoznaju sa sporazumom.

Državni vrh Srbije razgovaraće o napretku u dosadašnjim dogovorima u Briselu u vezi sa Kosovomi Metohijom, posle čega će razgovarati sa predstavnicima Srba sa severa Kosova.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić time će ispuniti deo zahteva predstavnika Srba sa severa Kosmeta da „nađu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << način i odrede vreme kako bi građane upoznali sa detaljima sporazuma”dogovorenih u Briselu. Da li će i drugi deo zahteva za pisanim garancijama takođe biti ispunjen saznaće se posle susreta Nikolića i premijera Ivice Dačića sa predsednicima severnih opština.

Srbi sa severa Kosova koji su proveli još jednu noć na Jarinju tamo nameravaju da ostanu sve dok ne dobiju pisane garancije od državnog vrha da neće biti narušena njihova prava niti postavljena državna granica na prelazima.

A u Briselu je prema rečima aktera ovih razgovora dogovoreno da dva prelaza budu otvorena 10, a druga dva 31. decembra. Tači je potvrdio da je unutar kosovske policije već formirana multietnička specijalna jedinica koja će biti zadužena za zaštitu verskog i kulturnog nasleđa, a dve strane su se, prema saopštenju iz kabineta Eštonove, dogovorile da rade na „obezbeđivanju transparentnog protoka novca namenjenog srpskoj zajednici na Kosovu”. Sporazumeli su se i da nastave rad na pitanjima energije i telekomunikacija na nivou eksperata, kao i da intenziviraju saradnju srpske i kosovske komisije za nestale do sledećeg sastanka 17. januara.

Bivši glavni pregovarač Borislav Stefanović rekao je za Tanjug da je u pitanju u velikoj meri primena dogovora prethodne vlade, ali da prethodna vlada nije razgovarala o oficirima za vezu. Naime, Dačić i Tači su se dogovorili da imenuju svoje oficire za vezu za dijalog, a tu ulogu će, u okviru posredovanja u dijalogu, u prvo vreme obavljati predstavnik delegacije EU u Beogradu, odnosno kancelarije EU u Prištini.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun tvrdi da su oficiri za vezu deo dogovora prethodnog šefa pregovaračkog tima Beograda.

Šef poslanika SPS-a Branko Ružić je kazao da oficiri za vezu nisu ambasadori, budući da su ambasadori predstavnici u diplomatsko-konzularnim predstavništvima onih zemalja koje imaju međunarodnopravni subjektivitet i koje su članice UN, što ovde nije slučaj. „Svi koji spekulišu ne poznaju elementarne stvari koje se tiču istorije međunarodnih odnosa i diplomatije”, kazao je Ružić.

Na pitanje da li su oficiri za vezu dogovoreni ranije , Ružić je naveo da ono što je okvir i sadržaj ranije dogovorenih sporazuma korespondira sa onim što se nastavlja na višem političkom nivou razgovora Dačića i Tačija i da će biti inoviranja realizacije tih sporazuma, jer je, kako je dodao, potrebno da idemo dalje i da se okrenemo ka budućnosti, a ne da se vraćamo u prošlost.

Predsednik Skupštine Nebojša Stefanović smatra da će se posle sastanka državnog vrha sa predstavnicima Srba  normalizovati situacija i da će se odvijati u korist Srba sa severa, njihove bezbednosti i omogućavanja normalnog života.

Direktor Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin rekao je za Tanjug da je u razgovorima u Briselu obezbeđeno da se zadrži postojeći režim na administrativnim prelazima i da se neće dozvoliti da se tamo uspostavi bilo kakva druga država.

„Obezbeđeno je da se zadrži postojeći režim prometa robe, kretanja, korišćenja ličnih dokumenata i registarskih tablica. To su one stvari koje su nama izuzetno važne, koje govore da nismo i nećemo dozvoliti da se na administrativnim prelazima uspostavi bilo kakva druga država i uspostave zakoni nekakve druge države”, istakao je Vulin.

Drecun je  rekao da smatra da su ispunjeni svi uslovi zbog kojih Srbi sa severa Kosova protestuju i da su čvrsta pregovaračka pozicija Srbije i shvatanje Brisela da srpski narod na severu Kosova neće prihvatiti realizaciju sporazuma o integrisanim prelazima doveli do toga da se carina ne naplaćuje za robu na severu pokrajine, da će Srbi moći da koriste dokumenta i tablice Srbije i da je obezbeđen slobodan protok novca za finansiranje srpske zajednice, što, prema njegovim rečima, znači da neće biti ukinute srpske institucije.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović podržava ono što je dogovoreno, ali nema razumevanja za ideju da je problem Kosova moguće rešiti tako što će se „jedna politika voditi u Briselu, a druga u Beogradu”.

B. Č. – B. M.

objavljeno: 05.12.2012.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Da li su Dačić i Nikolić ugasili vatru na Jarinju?

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Dec.2012, 19:43

Na severu Kosova u petak pada odluka o tome da li će se nastaviti ili prekinuti protesti na Jarinju. Čini se da je, ipak, državni vrh Srbije ubedio lidere Srba sa severa Kosova da neće biti granice između Srbije i Kosova.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.