Nikolić sa Angelom Merkel

Izvor: RTS, 27.Jan.2013, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić sa Angelom Merkel

Srbija se vraća na pozicije koje je ranije imala u trećem svetu i o njenim stavovima u EU razmišlja se sa mnogo više uvažavanja, rekao predsednik Tomislav Nikolić posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Nikolić kaže da mu je Merkelova rekla da razgovara sa čovekom za koga zna da neće da obeća ono što ne može da ispuni.

Tokom posete Čileu, predsednik Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tomislav Nikolić razgovarao je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Nikolić je rekao da je zadovoljan razgovorom i istakao da su njegovi susreti sa Merkelovom i drugim zvaničnicima Latinske Amerike i EU pokazali da se Srbija vraća na pozicije koje je ranije imala u trećem svetu i da se o njenim stavovima u EU razmišlja sa mnogo više uvažavanja.

Nikolić i Merkelova učestvuju na samitu šefova država i vlada latinoameričkih i karipskih država i Evropske unije u glavnom gradu Čilea, a do njihovog susreta došlo je na večeri koju je za učesnike samita priredio predsednik te zemlje Sebastijan Pinjera.

Nikolić nije izneo detalje razgovora sa Merkelovom, ali je istakao da je razgovor bio veoma konstruktivan i da mu je ona prenela izraze uvažavanja kao kredibilnom partneru:

"Posebno mi je bilo važno da se sastanem sa nemačkom kancelarkom i mislim da je taj razgovor bio veoma kostruktivan. Prvi put je i ona sama rekla da razgovara sa čovekom za koga zna da neće da obeća ono što ne može da ispuni, a da to što ne može da ispuni da će to reći unapred", rekao je Nikolić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, ono što se događalo prošle godine, a ove je nastavljeno pomoći će i Srbija će vrlo brzo ubirati plodove tako dobrog rada, koji je, kao je rekao, "evidentan i za koji stižu pohvale sa svih strana", istakao je predsednik Srbije.

Kako je to Nikolić opisao, Srbija je na samitu imala priliku da posreduje, da bude između dva sveta - jednog, koji je dostigao svoj puni razvitak, zrelost, koji vlada sudbinama mnogih naroda u svetu, i jednog koji se podiže i čije su mogućnosti gotovo neograničene.

"Zemlje Latinske Amerike vode ljudi odani svojim državama i narodima sa jasnim ciljem i osećao sam se veoma ponosno zato što ovde predstavljam Srbiju. U razgovorima sa mnogim predsednicima država shvatio sam da Srbija u trećem svetu ponovo zauzima mesto koje je nekad zauzimala, a da evropske države sa mnogo više poštovanja i uvažavanja razmišljaju o perspektivom da iskoriste svoja prirodna bogatstva i mogućnosti za proizvodnju mnogo hrane, tako da njihov narod živi bolje", primetio je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija se, takođe, našla između sveta sa kojim "ima mnogo dobre odnose i veliku privrednu saradnju, i drugog sa kojim možda imamo i bolje odnose ali sa kojim je privredna saradnja prilično zaostala i ne odgovara prijateljstvu koje postoji između nas i tih zemalja".

Podrška na odbrani suvrerniteta

Nikolić je dodao i da je srpska delegacija svuda naišla na izvanredan prijem i da svi razumeju potrebu Srbije da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

Prema njegovim rečima, u Latinskoj Americi postoji gotovo "stopostotno osećanje da je Srbija potpuno u pravu i da je u tome treba podržati".

Predsednik Nikolić razgovarao je danas, na marginama samita šefova država i vlada latinoameričkih i karipskih država i EU, sa predsednicima Bolivije i Rumunije, Evom Moralesom i Trajanom Baseskuom.

Nikolić je tokom jučerašnjeg dana imao niz bilateralnih susreta. Sastao se sa  predsednicima Urugvaja i Kube, Hoseom Muhikom i Raulom Kastrom i premijerima Portugala i Slovenije, Pedrom Pasušom Koeljom i Janezom Janšom.

U petak, kada je i doputovao u Čile, Nikolića je primio i predsednik Sebastijan Pinjera.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nikolić razgovarao sa Angelom Merkel

Izvor: BKTV News, 27.Jan.2013

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao u Santjagu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Nikolić i Angela Merkel učestvuju na Samitu šefova država i vlada latinoameričkih i karipskih država i EU u Čileu.. Tokom posete Čileu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je sa nemačkom...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.