Читај ми!

Nikolić sa Angelom Merkel

Srbija se vraća na stare pozicije i srpski stavovi nailaze na veće uvažavanje u Evropskoj uniji, rekao predsednik Tomislav Nikolić posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Nikolić kaže da mu je Merkelova rekla da razgovara sa čovekom za koga zna da neće da obeća ono što ne može da ispuni.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Čileu se sreo sa mnogim učesnicima samita, između ostalih sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Ti susreti pokazali su, kaže Nikolić, da se Srbija vraća na stare pozicije i da srpski stavovi nailaze na veće uvažavanje u Evropskoj uniji.

Nikolić i Merkelova su učestvovali na samitu šefova država i vlada latinoameričkih i karipskih država i Evropske unije u glavnom gradu Čilea, a sreli su se na večeri koju je za učesnike samita priredio predsednik te zemlje Sebastijan Pinjera.

Nikolić nije izneo detalje razgovora sa Merkelovom, ali je istakao da je razgovor bio veoma konstruktivan i da mu je ona prenela izraze uvažavanja kao kredibilnom partneru.

"Posebno mi je bilo važno da se sastanem sa nemačkom kancelarkom i mislim da je taj razgovor bio veoma kostruktivan. Prvi put je i ona sama rekla da razgovara sa čovekom za koga zna da neće da obeća ono što ne može da ispuni, a da to što ne može da ispuni da će to reći unapred", rekao je Nikolić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, ono što se događalo prošle godine, a ove je nastavljeno pomoći će i Srbija će vrlo brzo ubirati plodove tako dobrog rada, koji je, kako je rekao, "evidentan i za koji stižu pohvale sa svih strana".

Kako je to Nikolić opisao, Srbija je na samitu imala priliku da posreduje, da bude između dva sveta - jednog, koji je dostigao svoj puni razvitak, zrelost, koji vlada sudbinama mnogih naroda u svetu, i jednog koji se podiže i čije su mogućnosti gotovo neograničene.

"Zemlje Latinske Amerike vode ljudi odani svojim državama i narodima sa jasnim ciljem i osećao sam se veoma ponosno zato što ovde predstavljam Srbiju. U razgovorima sa mnogim predsednicima država shvatio sam da Srbija u trećem svetu ponovo zauzima mesto koje je nekad zauzimala, a da evropske države sa mnogo više poštovanja i uvažavanja razmišljaju o perspektivom da iskoriste svoja prirodna bogatstva i mogućnosti za proizvodnju mnogo hrane, tako da njihov narod živi bolje", rekao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, Srbija se, takođe, našla između sveta sa kojim "ima mnogo dobre odnose i veliku privrednu saradnju, i drugog sa kojim možda imamo i bolje odnose ali sa kojim je privredna saradnja prilično zaostala i ne odgovara prijateljstvu koje postoji između nas i tih zemalja".

Podrška na odbrani suvrerniteta

Nikolić je rekao i da je srpska delegacija svuda naišla na izvanredan prijem i da svi razumeju potrebu Srbije da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

Prema njegovim rečima, u Latinskoj Americi postoji gotovo "stopostotno osećanje da je Srbija potpuno u pravu i da je u tome treba podržati".

Predsednik Nikolić razgovarao je, na marginama samita, sa predsednicima Bolivije i Rumunije, Evom Moralesom i Trajanom Baseskuom.

Nikolić je tokom jučerašnjeg dana imao niz bilateralnih susreta. Sastao se sa  predsednicima Urugvaja i Kube, Hoseom Muhikom i Raulom Kastrom i premijerima Portugala i Slovenije, Pedrom Pasušom Koeljom i Janezom Janšom.

U petak, kada je i doputovao u Čile, Nikolića je primio i predsednik Sebastijan Pinjera.

Samit lidera zajednice latinoameričkih i karipskih država i evropske 27-orice u glavnom gradu Čilea završen je danas. Tokom dvodnevnog samita, koji je okupio više od 60 latinoameričkih i evropskih lidera postignuta je saglasnost da se strateška saradnju dva kontinenta treba produbiti, naročito kroz investicije i trgovinsku razmenu.

Učesnici su u završnoj deklaraciji ponovili privrženost izbegavanju protekcionizma u svim oblicima i založili se za otvoreni multilateralni sistem zasnovan na pravilima.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво