Nikolić prima infuziju

Izvor: B92, 19.Apr.2011, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić prima infuziju

Beograd -- Lider naprednjaka Tomislav Nikolić počeo je da prima infuziju, pošto je njegovo zdravstveno stanje sve gore i povremeno gubi svest.

Članica konzilijuma koji brine o zravlju Nikolića, Tanja Stančić Milojević, rekla je da Nikolić prima infuzije uz neophodnu terapiju koja treba da spreči komplikacije koje bi bile fatalne.

Milojevićeva je izjavila da laboratorijski nalazi ukazuju na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postepeno popuštanje pojedinih organa ne želeći da precizira o čemu se radi.

Stančić Milojevićeva nije precizirala o kojim je organima reč, jer bi time, kako je rekla, prekršila lekarsku etiku.

"Infuzija je u toku, koordinira se neophodna terapija koja treba da spreči teške komplikacije uzrokovane teškom dehidratacijom, koja može da bude fatalna po život", rekla je ona.

Stančić Milojevićeva je dodala da se Nikolićevo zdravstveno stanje kontinuirano prati i da lekari nastoje da ga stabilizuju.

"Teško nam je, jer Nikolić i dalje odbija unos hrane i tečnosti i ne prihvata naše savete da prekine štrajk", rekla je Stančić Milojevićeva.

Ona je dodala da će sutra konzilijum razmotriti mogućnost da se Nikoliću uvede parenteralna terapija, odnosno, pojasnila je, da se hranljive materije nadoknade putem venske krvi.

Lekarka smatra da se njegovo stanje pogoršava, iako je reč o zdravom čoveku bez hroničnih bolesti i da su usled neunošenja tečnosti prisutni i prvi poremećeji u elektičkoj aktivnosti srca.

Nikolić je svestan i lekari, dok god je to tako, ne mogu da ga nateraju da sam uzme hranu i vodu, dodala je ona.

Nikolić se ranije u toku dana obratio novinarima, objavivši da mu se zdravstveno stanje pogoršalno i da nastavlja štrajk glađu i žeđu i da će štrajkovati "koliko god bude trebalo".

Na pitanje da li postoji mogućnost da ga neko ubedi da prekine štrajk, Nikolić je kazao da njegova porodica za sada to nije uspela i da nema nikog bližeg od njih.

"Ne pokušavam da se ubijem"

Tomislav Nikolić: U četvrtak pričest (Tanjug)

Tomislav Nikolić je rekao da moli patrijarha Irineja da mu oprosti ako ga nije dobro razumeo, zato što ne pokušava da se ubije.

"Ovo doživaljavam kao malo rigorozniji post i u četvrtak ću se pričestiti", naveo je on.

On je rekao da se nada da će narednih dana rešiti sve "nedoumice i nesuglasice sa Srpskom pravoslavnom crkvom ".

Upitan šta mu je rekao Milan Beko kada ga je juče posetio, Nikolić je kazao da ga je ovih dana posetilo oko 200 ljudi, među kojima i Beko, njegov stari prijatelj, koga nije video godinu dana.

Nikolić je rekao da ga je od predstavnika vlasti posetio samo ministar zdravlja Zoran Stanković.

Nikolić je u subotu počeo štrajk glađu i žeđu zahtevajući raspisivanje vanrednih izbora, a u nedelju uveče je, nakon što mu je pozlilo, prebačen iz zgrade Doma Narodne skupštine u Kliničko-bolnički centar na Novom Beogradu. Prema informacijama o njegovom zdravstvenom stanju u ponedeljak uveče, Nikolić je bio loše, a pokazivao je i znake konfuzije.

Vučić: Pokušao sam da ga odvratim

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić izjavio je da je stanje lidera naprednjaka Tomislava Nikolića, koji četvrti dan štrajkuje glađu i žeđu, loše, da je on pokušao da ga odvrati od toga, ali da - nije uspeo.

Vučić je novinarima u KBC "Beograd" rekao da je sa Nikolićem razgovarao i noćas i jutros i da mu je Nikolić preneo "da ima loš osećaj u ustima".

Upitan da li je, s obzirom na to da Nikolić štrajkuje četvrti dan glađu i žeđu, pokušao da ga odvrati od toga, Vučić je odgovorio potvrdno.

"Šta vi mislite, naravno, ne moram da budem mnogo pametan kao Dragan Đilas pa da ne znam šta je legitimitet i da nešto što je ljudski i normalno pokušam", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da je za njega Nikolić, a i svaki čovek na svetu mnogo važniji od goluba Gute i keruše Mile, aludirajući time na medijsku, ali i pažnju gradonačelnika Beograda posvećenu tim životinjama.

Zamenik predsednika SNS je ponovio da će Nikolić razgovarati sa predstavnicima medija u 13 sati, "ako sve bude u redu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.