Nikolić na samitu latinoameričkih i karipskih država i EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2013, 03:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić na samitu latinoameričkih i karipskih država i EU

SANTJAGO -

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić prisustvovao je juče u Santjagu svečanom otvaranju samita šefova država i vlada latinoameričkih i karipskih država i Evropske unije, čiji je cilj unapređenje strateškog partnerstva i postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini između ove dve grupacije koje okupljaju 60 država.

Samit, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kome prisustvuje 45 lidera, među kojima su i nemačka kancelarka Angela Merkel, španski premijer Marijano Rahoj, brazilska predsednica Dilma Rusev, kubanski lider Raul Kastro, kao i predsednici Evropskog saveta Herman van Rompej i Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, završava se danas.

Predsednik Srbije, koji je u Čile doputovao u petak, imao je prethodno više bilateralnih susreta.

On se sastao sa predsednicima Urugvaja i Kube, Hoseom Muhikom i Raulom Kastrom, kao i sa premijerom Portugalije Pedrom Pasušom Koeljom.

Nikolić se prekjuče sastao i sa predsednikom Čilea Sebastijanom Pinjerom.

Predsednik Nikolić je juče obišao kuću čuvenog čileanskog pesnika, diplomate i političara Pabla Nerude, a sinoć je bio gost na večeri koju priređuje predsednik Čilea.

Za danas je predviđeno da Nikolić, pored učešća na samitu, takođe ima više bilateralnih sastanaka, između ostalih sa premijerima Slovenije i Španije, Janezom Janšom i Marijanom Rahojem.

U delegaciji predsednika su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i savetnik predsednika Marko Đurić.

Venecuela izdejstvovala ustupak Evrope

Evropski delegati prihvatili su juče na skupu da su sve države slobodne da regulišu strane investicije u skladu sa svojim ekonomskim interesima.

To je bila glavna tačka spora između članica EU i država Južne Amerike na skupu u Santjagu. Pošto je dogovor postignut, predsednici i premijera država potpisaće danas usaglašeni zajednički dokument.

Venecula, domaćin skupa, time je izvojevala diplomatsku pobedu uprkos naporu delegata iz EU da je potrebno uspostavljanje čvrste zakonske legislative koja će omogućiti sigurnost investicija.

Evropske kompanije su poslednjih godina pretrpele velike štete u Latinskoj Americi, pošto su neke od država jednostrano odlučile da zaštite svoje izvore i privredu.

Tako je u Venecueli predsednik Ugo Čaves nacionalizovao imovinu nekoliko stranih kompanija, a slično se dogodilo i u Boliviji, gde je predsednik Evo Morales nacionalizovao špansku kompaniju za distribuciju električne energije.

Komesar za trgovinu EU Karel de Guht apelovao je juče na Argentinu i Brazil da ukinu barijere za izvoz iz Evrope.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nikolić na samitu latinoameričkih i karipskih država

Izvor: Press, 27.Jan.2013

Samit, kome prisustvuje 45 lidera, među kojima su i nemačka kancelarka Angela Merkel, španski premijer Marijano Rahoj, brazilska predsednica Dilma Rusev, kubanski lider Raul Kastro, kao i predsednici Evropskog saveta Herman van Rompej i Evropske komisije žoze Manuel Barozo, završava se danas..   ...

Nastavak na Press...

Nikolić: Konstruktivan razgovor s Merkelovom, Srbija se više uvažava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2013

SANTJAGO -..Srbija se vraća na pozicije koje je ranije imala u trećem svetu, a o njenim stavovima u Evropskoj uniji razmišlja se sa mnogo više uvažavanja, izjavio je predsednik Tomislav Nikolić, nakon razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i drugim zvaničnicima na Samitu šefova država...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Čile:Rompej poezijom zatvorio Samit

Izvor: B92, 27.Jan.2013

Santjago -- Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej zatvorio je samit zemalja Evropske unije i Latinske Amerike u glavnom gradu Čilea citirajući stihove Pabla Nerude...Tokom dvodnevnog samita članica Zajednice latinoameričkih i karipskih zemalja (CELAC) i Evropske unije, koji je okupio preko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.