Čile:Rompej poezijom zatvorio Samit

Izvor: B92, 27.Jan.2013, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čile:Rompej poezijom zatvorio Samit

Santjago -- Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej zatvorio je samit zemalja Evropske unije i Latinske Amerike u glavnom gradu Čilea citirajući stihove Pabla Nerude.

Tokom dvodnevnog samita članica Zajednice latinoameričkih i karipskih zemalja (CELAC) i Evropske unije, koji je okupio preko 60 latinoameričkih i evropskih lidera postignuta je saglasnost da se strateška saradnju dva kontinenta treba produbiti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naročito kroz investicije i trgovinsku razmenu.

Iz Evrope su, osim visokih funkcionera institucija EU, prisustvovali nemačka kancelarka Angela Merkel, španski premijer Marijano Rahoj i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Srbije sastao se sa Angelom Merkel, kao i sa predsednicima Čilea i Urugvaja.

Učesnici su u završnoj deklaraciji ponovili privrženost izbegavanju protekcionizma u svim oblicima i žaložili se za otvoreni multilateralni sistem zasnovan na pravilima.

"Mi oštro odbacujemo sve prinudne mere jednostranog karaktera sa ekstrateritorijalnim dejstvom koje su u suprotnosti sa međunarodnim pravom i opšteprihvaćenim pravilima slobodne trgovine", navedeno je u saopštenju sa samita.

Van Rompej je u završnom govoru na izvornom španskom citirao stihove čuvenog čileanskog pesnika Pabla Nerude:

Ne zadržavam ništa

Osim širokog prostora

Kroz težak rad

Prosijaće proleće.

Predsednik Evropskog saveta je i sam pesnik, dobitnik više međunarodnih nagrada za radove u formi japanske haiku poezije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Samit u Čileu završen haiku poezijom

Izvor: Press, 27.Jan.2013

Tokom dvodnevnog samita članica Zajednice latinoameričkih i karipskih zemalja (CELAC) i Evropske unije, koji je okupio preko 60 latinoameričkih i evropskih lidera postignuta je saglasnost da se strateška saradnju dva kontinenta treba produbiti, naročito kroz investicije i trgovinsku razmenu..   ...

Nastavak na Press...

Završen samit zemalja Evropske unije i Latinske Amerike

Izvor: Blic, 27.Jan.2013

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej zatvorio je danas samit zemalja Evropske unije i Latinske Amerike u glavnom gradu Čilea citirajući stihove Pabla Nerude. Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, predsednik Čilea Sebastijan Pinera, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.