Nikolić i Dačić sa kosovskim Srbima

Izvor: RTS, 28.Nov.2012, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić i Dačić sa kosovskim Srbima

Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i učiniće sve što je u njenoj moći da se obezbedi bolji život, mir i sigurnost građana koji žive na severu Kosmeta, rekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić na sastanku sa predstavnicima Srba sa severa Kosova. Sastanku je prisustvovao i premijer Ivica Dačić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
15.08 - Završen sastanak predstavnika opština sa severa Kosmeta i predsednika i premijera, Tomislava Nikolića i Ivice Dačića.

13.30 - Počeo sastanak predsednika Nikolića i premijera Dačića sa predstavnicima opština sa severa Kosova i Metohije.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić rekao je, na sastanku sa premijerom Ivicom Dačićem i predsednicima četiri opštine na severu Kosmeta, da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, a da će učiniti sve što je u njenoj moći da se obezbedi bolji život, mir i sigurnost građana koji tamo žive.

Premijer Srbije je obavestio predstavnike Srba sa severa Kosova i Metohije o procesu implementacije do sada postignutih sporazuma sa Prištinom, pre svega o zajedničkoj upravi administrativnim prelazima i o sporazumu o slobodi kretanja.

Nikolić i Dačić su se obavezali da tehnički protokol u pisanom obliku, potpisan od strane privremenih vlasti u Prištini i Republike Srbije, dostave do 4. decembra 2012, nakon čega će se predsednici četiri opštine obratiti građanima severa Kosova i Metohije.

Predsednici četiri opštine sa severa Kosova i Metohije zatražili su da tehnički protokol za implementaciju sporazuma ni na koji način ne promoviše ili predstavlja uvod u nezavisnost Kosova i Metohije. 

Predstavnici Srba sa severa su rekli da neće praviti probleme kada je u pitanju sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima ukoliko se u nastavku tehničkog dijaloga izdejstvuje da ne moraju da menjaju tablice, vade kosovska dokumenta i plaćaju carinu kosovskim vlastima.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da će Srbi, ukoliko ne budu dobijene takve garancije, mirno protestovati. Prema njegovim rečima, Srbi ne mogu prihvatiti granicu između južne Srbije i Kosova i Metohije.

"Ukoliko dobijemo tu vrstu garancije da na prelazima nećemo plaćati carinu kvazi državi Kosovo, da nas neće terati da menjamo državljanstvo i lična dokumenta, na tim prelazima, pomažući svojoj državi, nećemo praviti nikave probleme. Mi ni ovako nećemo praviti bilo kakve probleme osim što ćemo iskoristi pravo da nastavimo mirne proteste" rekao je Ristić.

Predsednik opštine Zubin Potok je dodao da su na sastanku dobili uveravanja da će u nastavku tehničkog dijaloga biti pokušano da se sporazum popravi odnosno da se izađe u susret tim zahtevima.

Ristić je naveo i da je na sastanku rečeno da je pred Srbiju postavljen zahtev da do 10. decembra počne da funkcioniše integrisano upravljanje prelazima.

"Ukoliko zaista bude rešenja koja neće ugrožavati naše interese, koji neće tražiti od Srba na Kosovu da promene državljanstvo da bi tamo mogli da žive, mi ćemo sarađivati sa sopstvenom Vladom, ali ako ne bude takve vrste promena ne možemo to prihvatiti jer ćemo izgubiti svaku šansu za našu borbu da opstanemo u državi Srbiji", rekao je Ristić.

Sastanku u zgradi Predsedništva Srbije prisustvovali su i predsednici opština Kosovska Mitrovica, Zvečan i Leposavić - Krstimir Pantić, Dragiša Milović i Dragiša Vasić i šef pregovaračkog tima Beograda u tethničkom dijalogu s Prištinom Dejan Pavićević.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je juče da će sprovođenje sporazuma biti teško za Srbiju i da slede razgovori s predstavnicima kosovskih Srba.

Na severu Kosova poslednjih dana je bilo više incidenata, a u ponedeljak su nepoznati napadači pucali na vatrogasce u severnom delu Mitrovice, dok je na prelazu Brnjak bačena bomba u međuzoni. U incidentima nije bilo povređenih.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Državni vrh Srbima sa severa KiM dostavlja tehnički protokol

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2012

BEOGRAD -..Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić obavezali su se u današnjem razgovoru sa predsednicima opština sa severa Kosova i Metohije da će im do 4. decembra dostaviti tehnički protokol za implementaciju sporazuma u pisanom obliku, potpisan od strane privremenih vlasti...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.